Keresés
Close this search box.

Növényi hatóanyagokkal az allergiák, vírusok és gyulladások ellen

//

Amikor friss, rostban gazdag, színes gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, bizonyára elégedettek vagyunk, hogy milyen finomságokat fogyasztottunk, jól laktunk, ráadásul ma is tettünk valamit az egészségünkért. Keveseknek jut eszébe (mikor egy harsogó hagymába harap vagy vörösbort kortyol), hogy most éppen „harcol” – akár a száján éktelenkedő herpesz, akár az erősödő allergiás tünetek vagy valamilyen vírus ellen.

Növényi hatóanyagokkal
az allergiák, vírusok és gyulladások ellen

Az immunrendszert igénybe vevő téli fertőzések, illetve az előttünk álló nyáron az egyre erősödő napsütés egyaránt fokozzák a herpeszvírus okozta csúnya és fájdalmas hólyagok megjelenését.

Bizonyos növények, gyümölcsök és zöldségek – például a citrusfélék, egyes hagymafajták, az áfonya és a fekete szőlő – a közismerten jótékony hatású flavonoidok egy speciális fajtáját, a kvercetint tartalmazzák, mely az utóbbi években széleskörű kutatások tárgyát képezte, és a vártnál is jobb eredmények miatt került az érdeklődés középpontjába.

Az egyik ilyen tanulmány megállapította, hogy a kvercetin gátolja az 1. típusú herpes simplex vírus és a polivírus, valamint a 3. típusú parainfluenzavírus, illetve a légzőszervi szintetikus vírus fertőzőképességét és replikációját (onlinelibrary.wiley.com). Egy másik kísérletben a kvercetin mind az A-típusú, mind a B-típusú influenzavírusokat gátolta. Egyrészt a vírusfertőzés nem tudott kialakulni a kvercetin által elért rezisztencia mellett, másrészt antivirális szerekkel (amantadin vagy oszeltamivir) egyidejű alkalmazás esetén a hatás jelentősen fokozódott.

Egy 2016-os vizsgálat szerint a kvercetin az oxidatív károsodás csökkentésével visszafogja a másodlagos bakteriális fertőzések kialakulását, ami valójában az influenzás megbetegedések súlyosbodásának elsődleges oka. Megállapították, hogy a kvercetin, mint koncentrált hatóanyag az influenzatörzsek széles spektrumát gátolja, ideértve a H1N1, a H3N2 és a H5N1 vírust is.

A 2020. évi Covid-19kutatások során kiderült, hogy bizonyos flavoniodok hatékonyan gátolhatják a vírus sejten belüli szaporodását. Ezek között olyan jól ismert vegyületek is előfordulnak, mint például a kvercetin, a kempferol és az apigenin (researchgate.net).

A kvercetin ugyancsak jól ismert antioxidáns aktivitásáról és allergiaellenes tulajdonságáról, melyeket az immunrendszer stimulálása, a vírusellenes aktivitás, a hisztamin felszabadulásának, illetve a gyulladást elősegítő folyamatoknak a gátlása jellemez.

Forrás: ncbi.nlm.nih.gov

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!