Keresés
Close this search box.

3. A só veszélyes, mert emeli a vérnyomást, árt a szív- és érrendszernek?

//

A sófogyasztás a közegészségügy és a kardiológusok kedvenc vesszőparipája, jó példa arra, amikor a hivatalos álláspont homlokegyenest mást állít, mint a tudomány.

TÉVHITEK ÉS TÉNYEK A TÁPLÁLKOZÁS TERÉN

3. A só veszélyes, mert emeli a vérnyomást, árt a szív- és érrendszernek?

A közegészségügyi ajánlások szerint napi 3 gramm alá kéne szorítani a sófogyasztást, nem számolnak azonban ennek veszélyeivel.

Számos nagy mintán végzett követéses vizsgálat elemezte a sófogyasztás hatását a vérnyomásra és a szívbetegség kockázatának alakulására. Az eredmények szerint a sófogyasztás mértéke nem függött össze a magas vérnyomásbetegség kialakulásának kockázatával, ugyanakkor a szív- és érrendszeri halálozás a legkevesebb sót fogyasztók között volt a legmagasabb, míg a legtöbb sót fogyasztók között a legalacsonyabb. Számszerűen: alacsony sóbevitelnél 4,1%-os, közepesnél 1,9%-os, míg magasabb sófogyasztásnál 0,8%-os volt a szív- és érrendszeri eredetű halálozás.

A vizsgálatok megerősítették, hogy az alacsony sófogyasztás kevéssé hat a vérnyomásra, azonban fokozza az infarktus kockázatát. A legkevesebb sót fogyasztók infarktuskockázata 4-szerese volt a legtöbb sót fogyasztókénak. Ennek oka, hogy a sóbevitel csökkentése fokozza a szimpatikus idegrendszeri aktivitást, csökkenti az inzulinérzékenységet: mindkét hatás növeli a metabolikus szindróma és a szívritmuszavar kockázatát.

A sócsökkentés azért sem éri el vérnyomáscsökkentő hatását, mert a sófogyasztás csökkentésére aktiválódik a renin-angiotensin-aldosteron rendszer, amely növeli a vérnyomást és fokozza a folyadék- és sóvisszatartást a vesékben. A lecsökkentett sófogyasztás tehát nem sokat változtatja a vérben a só szintjét, ugyanis egyszerűen csökken az ürítése. Fokozott sófogyasztás esetén pedig nő a sóürítés, azaz nem növekszik a folyadékvisszatartás. Fontos megértenünk, hogy a magas vérnyomásos betegeknek nem több a vére (vagy a testfolyadéka), azaz, nem attól magas a vérnyomásuk.

A kutatók véleménye szerint indokolatlan a sófogyasztás általános és megkülönböztetés nélküli, népességszintű csökkentése, annak összekapcsolása a szív- és érrendszeri halálozással, ilyen hatása ugyanis nincs.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!