Keresés
Close this search box.

Mire képesek a flavonoidok?

//

Az utóbbi pár év tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek egyre tágabb csoportja fordul ismét a természethez, ha az egészsége védelméről van szó. Az „ismét” nem is lehetne indokoltabb, elvégre a gyógyszerek ipari szintű gyártása előtt az embernek a természeten kívül nem állt rendelkezésére más eszköztár, ha meg szerette volna őrizni egészségét, vagy éppenséggel a gyógyulást kereste.

Mire képesek a flavonoidok?

Szerencsére nem nagyon kell kutatnunk a természet adta gyógyszereket, elég csak a kertünkben termő, bioflavonoidoktól duzzadó vörösbogyós gyümölcsökre gondolnunk, melyek növényi hatóanyagai segítségünkre lehetnek egészségünk, többek között a keringési rendszerünk megóvásában.

De mik is a flavonoidok? 1936-ban Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István elsőként citrusfélékből mutatták ki, hogy ezek a növényi összetevők javíthatják a kapillárisok rugalmasságát és áteresztőképességét. Ezen vegyületeknek a növényekben alapvető szerepük van, az emberi szervezetben pedig vitaminszerű hatással rendelkeznek. A flavonoidok bizonyítottan pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre azáltal, hogy gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a triglicerid, valamint az LDL („rossz” koleszterin) szintjét, és egyúttal emelik a HDL („jó” koleszterin) koncentrációját. Ezzel csökkenthető az érelmeszesedés kialakulásának veszélye. A legtöbb flavonoid képes lehet támogatni olyan folyamatok gátlását, melyek szerepet játszanak egyes degeneratív elváltozások kialakulásában, és enyhíthetik a kezelések mellékhatásait is. Ez javarészt antioxidáns tulajdonságukkal, azaz szabad gyököket lekötő, semlegesítő hatásukkal hozható összefüggésbe.

A flavonoidok hatékonyságát számos orvosi, klinikai, humán-vizsgálat eredményei bizonyítják. E hatékonyság sokféle más növényi alkotóból – gyümölcsökből, virágokból, magvakból, fűszerekből, gyökerekből és levelekből – kinyert egyéb bioflavonoidokkal, valamint – például búza-, brokkoli- és lucernacsírából nyert – enzimekkel jelentősen növelhető. Ezen hatóanyagokat a tudomány évtizedek óta vizsgálja és az eredmények önmagukért beszélnek.

Egyik ilyen érdekes hatóanyag a hesperidin, melynek antioxidáns hatását vizsgálták egy tanulmányban, és bizonyították degeneratív folyamatokat mérséklő tulajdonságát, illetve azt, hogy csökkentette az oxidatív stressz káros paramétereit.

Egy másik izgalmas hatóanyag a myricetin, ami egy, a flavonoidok osztályába tartozó polifenolos vegyület, a természetben leggyakrabban a dióban fordul elő. Elsősorban gyulladáscsökkentő, immunerősítő és regeneráló hatásáról ismert, ám az utóbbi időben kiderült, hogy alkalmazása biztató eredményeket mutat az onkológia területén is. A First Affiliated Hospital of Zhengzhou University kutatása nyomán bizonyítást nyert, hogy ez a hatóanyag javítja az alkalmazott terápiák hatékonyságát, eredményét.

Végül, utolsó példaként, a luteolin, mellyel a Kentucky Egyetemen végeztek kutatást 2012-ben az ún. ér növekedési faktort (Vascular endothelial growth factor-VEGF) aktiváló tulajdonsága kapcsán, melyet a vizsgálatok során megfelelően hatékonynak találtak. Ahogyan azt a föntiek is bizonyítják, az egészség keresése a természetben nem egy letűnt, idejétmúlt dolog: a kutatók napjainkban sorra állnak elő olyan új eredményekkel, melyek azt mutatják, hogy a természet a legtöbb, testi-lelki jólétünket befolyásoló tényezőre megoldást kínál, éppen csak tudnunk kell, hol keressük azokat.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!