Keresés
Close this search box.

Lerántjuk a leplet a szőlőről!

//

Aki szereti a mézédes, zamatos szőlőt, az most örül, hogy végre beérett az a néhány fürt a kiskertben vagy hogy kedvére válogathat a piacon a szőlőtől roskadozó asztalokról. A szőlő nemcsak finom, hanem köztudottan egészséges is: számos vitamin (A-, B-, C-, E-, K-), ásványi anyag, polifenol és antioxidáns található benne.

Lerántjuk a leplet a szőlőről!

A szőlő gyulladáscsökkentő, szív- és érrendszert, idegrendszert támogató hatásáról ódákat zengenek. Azonban a szezon csak pár hétig tart, ezért vagy degeszre esszük magunkat belőle, ami cukorbetegeknek nem ajánlott, vagy kipróbáljuk a különböző tartósítási eljárásokat (lógatás, aszalás, fagyasztás, befőtt- és dzsemkészítés). De valljuk be őszintén, a szőlőt nehéz a gyümölcslétől, musttól, bortól vagy a jóféle törkölypálinkától eltérő formában elképzelni. Pedig a szőlőszem még tartogat számunkra meglepetéseket.

A gyümölcs legfontosabb hatóanyagai a héjban és a magban koncentrálódnak, és ezzel a felismeréssel együtt szép lassan beszivárgott két új felhasználási mód, pontosabban két új fogalom – a szőlőhéjőrlemény és a szőlőmagolaj – a köztudatba. Utóbbit akár folyékony aranynak is titulálhatjuk élettani hatásai, alapanyag- és munkaigénye miatt, ha a mélyzöld színtől sikerül elvonatkoztatnunk. Az apró, kemény magokból présgép legyen a talpán, ami olajat sajtol, főleg annak tudatában, hogy 1 liter szőlőmagolaj kinyeréséhez kb. 10-20 kg szőlőmagra, azaz 100-200 kg szőlőre van szükség. Ráadásul a magban található értékes tápanyagok – telítetlen zsírsavak, vitaminok, antioxidánsok, polifenolok (pl. rezveratrol) – áldásos hatásait csak akkor élvezhetjük, ha a mechanikai préselés mellett semmilyen egyéb, kihozatalt fokozó módszert – pörkölés, oldószerek – nem alkalmaznak. A pörköletlen alapanyagból hidegen sajtolt szőlőmagolaj magas esszenciális zsírsav- (linolsav), antioxidáns hatású E-vitamin- és rezveratrol-tartalmánál fogva nemcsak ízesebbé, hanem egészségesebbé is teszi salátáinkat. Megakadályozza a szabad gyökök garázdálkodását, ezáltal csökkenti a gyulladásokat és számos betegség kialakulásának kockázatát.

Szervezetünk azonban nemcsak odabenn szorul védelemre, kívülről is elkél a gondoskodás. Gondoljunk csak a bőrünkre, mely kap hideget, meleget, az UV-sugárzásról, vegyszerekről, szmogról nem is beszélve. A szőlőmagolaj magas linolsavtartalmánál és bőrrokon fitoszteroljainál fogva regenerálja a bőr védőrétegét, mely ezáltal jobban magába zárja a nedvességet, hidratáltabbá, puhábbá, simább tapintásúvá válik.

A további, gyulladáscsökkentő komponensekért a száraz, viszkető, érzékeny, ekcémára hajlamos bőrűek lesznek különösen hálásak, az antioxidánsokért pedig azok, akik nem szeretnének idő előtt szembesülni a ráncaikkal. Bőrünk természetes öregedési folyamatát mi magunk is késleltethetjük azzal, ha lemondunk a napozásról, a vegyszerek használatáról és a szmog elől vidékre költözünk. Addig viszont maradnak segítségképp az antioxidánsok.

Mivel a szőlőmagolaj ennyi bőrtápláló összetevőt rejt, előszeretettel használják natúrkozmetikumokban (pl. szappan, sampon, lábkrém, ajakápoló). Attól függően, hogy milyen növényi hatóanyagokkal kombinálják, bármely bőrtípus igényeit kielégíti.

Azonban nem a szőlőmagolaj az egyetlen, amit a magnak köszönhetünk és kivételes bőrápoló tulajdonságokkal bír. Az olaj ülepítése során elkülönülő szőlőmagolaj-iszap az olajhoz kötődő tápanyagok mellett egyéb bioaktív anyagokat (vízben oldódó vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) is tartalmaz, így akinek a bőre tápláló pakolásért, masszázskrémért vagy peelingért kiált, az a célnak megfelelően – önmagában vagy krémekkel keverve – is hasznosíthatja a szőlőiszap „tudását”.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!