Keresés
Close this search box.

Miért görcsöl a lábam edzés után?

//

Kimerítő edzés, energiatartalékokat felemésztő sportteljesítmény, túlfeszített fizikai munka, szívpanaszok, esetleg szívritmuszavar? Tapasztalatok szerint ilyen esetekben hasíthat belénk a felismerés, hogy talán hiányt szenvedünk valamilyen fontos tápanyagból.

Miért görcsöl a lábam edzés után?

A nyugati országokban ez a hiányállapot széles körben elterjedt, de az emberek nagy része nincs ennek tudatában.

Gyakori dolog, hogy bizonyos panaszokat a D-vitamin hiányának tudnak be, nagyobb mennyiségű D-vitamint adagolnak, amikor a háttérben meghúzódó magnéziumhiány tüneteit akarják megszüntetni. Ha valaki a következő tüneteket tapasztalja: izomgörcsök, izomrángás, ingerlékenység, fejfájás, álmatlanság, gyöngeség, székrekedés, akkor a legvalószínűbb ok a magnéziumhiány.

A magnézium az emberi szervezet 4. legyakoribb ásványa, mely a következőképpen oszlik el a szervezetben: a csontokban 65% fölött, a sejteken belül kb. 34% – ebből az izmokban kb. 27%, más sejtekben 6-7% található, míg a sejteken kívül (vérszérum) kevesebb, mint 1%.

Láthatjuk, hogy a vérben nagyon kevés magnézium van, így a vérszérum nem jelzi pontosan a magnéziumszintet, emiatt orvosunk nem tudja meghatározni magnézium státuszunkat a vérszérumszint vizsgálatából.

A magnézium kulcsfontosságú a szervezet működéséhez, és több mint 300 testi folyamatban vesz részt, például:

A magnézium a megfelelő kalcium, foszfor, nátrium, kálium és D-vitamin anyagcseréhez is nélkülözhetetlen. Aktiválja a sejteredetű enzimműködést, valamennyi D-vitamint metabolizáló enzimnek szüksége van rá.

Az alacsony magnéziumszint csökkentheti a D-vitamin aktív formájának, a calcitriol-nak az előállítását. A magnézium pozitív hatást gyakorol az emberi génállományra, a D-vitamin genetikai hatását is segítheti. Valószínűleg szerepet játszik a D-vitaminnak az immunrendszerre gyakorolt hatásában is, illetve támogatja a D-vitamin csontokra gyakorolt jótékony hatásait is.

Napi szükséglet

A férfiaknak általában több magnéziumra van szükségük naponta, mint a nőknek.

Számtalan vizsgálat bizonyítja, hogy a napi minimális magnéziumszükséglet kb. 6 mg/kg, ami egy átlag 70 kilós felnőtt esetében kb. 420 mg-ot jelentene. Az optimális napi adag azonban inkább 7–10 mg/kg között van, ami 490-700 mg-nak felel meg fenti súlyú felnőttre vetítve.

Magnéziumot tartalmazó ételek:

Lehet-e túladagolni?

A túl magas magnézium vérszint igen ritka, mivel a vesék gyorsan reagálnak a megemelkedett szérumszintre. Tünete lehet: fáradtság, izomgyengeség, laza széklet. A hypermagnesemia rizikófaktora a vesefunkció megromlott működése, ilyen esetben csökkentsük az adagot.

Ellenjavallatok

A lakosság nagy részénél biztonságosan szedhető a magnézium. Veseelégtelenségben szenvedők vagy neuromuszkuláris betegségekben (pl. Myasthenia Gravis) csak orvosi ellenőrzés mellett adagolható.

Forrás: Vitamin D Council, ford. Váradi Judit,
a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!