Keresés
Close this search box.

Szedjünk-e C-vitamint?

//

A vitaminok közül a C-vitamin azért különleges számunkra, mert – az állatokéval ellentétben – az emberi szervezet nem képes előállítani. Emiatt csak táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel tudjuk testünkbe juttatni.

Szedjünk-e C-vitamint?

A genetikának és az egyéni biokémiának köszönhetően mindenkinek más lehet a C-vitamin szükséglete. Ezen kívül mindannyian másfajta stresszhatásnak tesszük ki a szervezetünket, és persze más ételeket fogyasztunk, így a tényleges aszkorbinsav szükségletünk is igen eltérő lehet.

Linus Pauling több ezer mg C-vitamint szedett naponta. Bár gyakran kinevették emiatt, ám kritikusainál éppen kettővel több Nobel-díjat kapott és 93 évig élt. Kollégája, a szintén orvosként dolgozó Abram Hoffer is emelt adagban szedte a C-vitamint, 55 éves orvosi pályája során sok ezer betegét sikeresen kezelte vele, ő maga 91 évet élt.

Vírusok ellen?

Amikor vírusos fertőzéssel harcolunk, ugrásszerűen megnövekszik szervezetünk C-vitamin szükséglete a fokozott immunműködés révén. A megfelelő mennyiségű aszkorbinsav rendszeres bevitele segíti a megelőzést, illetve meggyorsíthatja a gyógyulást az akut vírusos fertőzésekből.

A tünetmentesség eléréséhez egyénenként eltérő mennyiség szükséges, illetve fontos figyelembe vennünk a béltoleranciát is, ami a bélből anélkül felszívódó mennyiséget jelenti, hogy az túl laza székletet okozzon.

Érdeklődők részletesebb információt találhatnak az ortomolekuláris szemléletet képviselő Dr. Frederick R. Klenner: Clinical Guide to the Use of Vitamin C című rövid könyvében, mely interneten is elérhető a www.seanet.com/~alexs/ascorbate/198x/smith-lh-clinical_guide_1988.htm címen.

Hatásmechanizmus

A C-vitamin vírusellenes hatásának többféle mechanizmusa ismeretes vagy vezethető le számos tanulmányból. Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonsága redukáló környezetet hoz létre a vérkeringésben és a szövetekben, így segítve a szervezetet, hogy hatékonyabban tudjon szembeszállni a kórokozókkal.

Egyes kutatások szerint az aszkorbinsav képes lehet hatástalanítani a vírusok RNS-ét, DNS-ét vagy a vírusok összekapcsolódását.

A C-vitamin az immunrendszer számos funkciójára kedvezően hat. Az aszkorbinsav serkenti az interferon termelődését, fokozza az ellenanyagok hatékonyságát, megfelelő mennyiségben – egyes vizsgálatok szerint – szerepet játszik a mitokondriális energia létrehozásában is.

Serkenti továbbá a falósejtek működését, ami valójában szervezetünk megküzdési módja a kórokozók és más nem kívánatos anyagok eltávolítására. Elégséges C-vitamin bevitel esetén a fehérvérsejtekben – melyek a test különféle típusú fertőződése elleni védelemért felelősek – jelentősen megnőhet az aszkorbinsav koncentrációja, ami az immunreakcióban résztvevő számos tényezőt, a B- és a T-sejteket, valamint a citokin-termelést is serkenheti.

Összegzés

Megfelelő mennyiségű és rendszeresen bevitt C-vitaminnal hozzájárulhatunk a vírusfertőzések megelőzéséhez és a gyógyulás elősegítéséhez. Számos mechanizmust ismerünk, melyek között megtalálhatók a vírusok szaporodását gátló folyamatok és az immun-funkciók serkentése. Az aszkorbinsav tehát egy igen hasznos eszköz az akut vírusos megbetegedések megelőzésének, illetve gyógyulásának elősegítésére.

A teljes cikk magyar nyelven, Homok Szilvia fordításában itt olvasható:
www.tenyek-tevhitek.hu/c-vitamin-virus-ellenes-szer.htm

(Irodalomjegyzék az anyag végén található.)

Forrás
Az eredeti cikk itt olvasható: http://orthomolecular.org/resources/omns/v05n09.shtml
További infó a forrásról: http://orthomolecular.org/resources/omns/index.shtml

Megjegyzés
Eleget téve a Szerkesztőséghez érkezett kérésnek, az anyagot kiegészítjük az aktuális hivatalos ajánlásokkal:

1. NRV – ajánlott napi beviteli referencia érték felnőttek számára a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján a C-vitamin esetében: 80 mg.
Forrás: – ogyei.gov.hu Tájékoztató étrend kiegeszítők alkalmazásával kapcsolatban

2. UL (Upper Level) – azaz a vitaminok, ásványi anyagok legfelső tolerálható szintje, mely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen vagy ártalmas hatást. Ez a C-vitamin esetében:
– European Food Safety Authority (EFSA) ajánlása: nincs adat
– US Institute of Medicine (IOM) ajánlása: 2 000 mg
– UK Food Standard Agency Expert Group on Vitamins and Minerals (EVM) ajánlása: 1 000 mg
Forrás: ogyei.gov.hu – Étrend kiegészítőkben felhasználható vitaminok és ásványi anyagok

Irodalom
[1] Williams RJ, Deason G (1967) Proc Natl Acad Sci USA. 57:1638-1641. Individuality in vitamin C needs.
[2] Pauling L (1986) How to Live Longer And Feel Better, by Linus Pauling (Paperback – May 2006) ISBN-13: 9780870710964
[3] Hoffer A, Saul AW (2009) Orthomolecular Medicine for Everyone: Megavitamin Therapeutics for Families and Physicians. ISBN-13: 9781591202264
[4] Levy TE (2002) Curing the Incurable: Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins. ISBN-13: 9781401069636
[5] Hickey S, Saul AW (2008) Vitamin C: The Real Story, the Remarkable and Controversial Healing Factor. ISBN-13: 9781591202233
[6] Cathcart RF (1981) Vitamin C, titrating to bowel tolerance, anascorbemia, and acute induced scurvy. Med Hypotheses. 7:1359-1376.
[7] Klenner FR (1979) The significance of high daily intake of ascorbic acid in preventive medicine, in: Physician’s Handbook on Orthomolecular Medicine, Third Edition, 1979, Roger Williams, PhD, ed., p 51-59.
[8] Webb AL, Villamor E (2007) Update: Effects of antioxidant and non-antioxidant vitamin supplementation on immune function. Nutrition Reviews 65:181-217
[9] Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH (2006) Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann Nutr Metab. 50:85-94.
[10] Kastenbauer S, Koedel U, Becker BF, Pfister HW (2002) Oxidative stress in bacterial meningitis in humans. Neurology. 58:186-191.
[11] Murata A, Oyadomari R, Ohashi T, Kitagawa K. (1975) Mechanism of inactivation of bacteriophage deltaA containing single-stranded DNA by ascorbic acid. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 21:261-269.
[12] Harakeh S, Jariwalla RJ, Pauling L (1990) Suppression of human immunodeficiency virus replication by ascorbate in chronically and acutely infected cells. Proc Natl Acad Sci USA. 87:7245-7249.
[13] White LA, Freeman CY, Forrester BD, Chappell WA (1986) In vitro effect of ascorbic acid on infectivity of herpesviruses and paramyxoviruses. J Clin Microbiol. 24:527-531.
[14] Furuya A, Uozaki M, Yamasaki H, Arakawa T, Arita M, Koyama AH (2008) Antiviral effects of ascorbic and dehydroascorbic acids in vitro. Int J Mol Med. 22:541-545.
[15] Gerber, WF (1975) Effect of ascorbic acid, sodium salicylate and caffeine on the serum interferon level in response to viral infection. Pharmacology, 13: 228.
[16] Karpinska T, Kawecki Z, Kandefer-Szerszen M (1982) The influence of ultraviolet irradiation, L-ascorbic acid and calcium chloride on the induction of interferon in human embryo fibroblasts. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 30:33-37.
[17] Anderson R, Dittrich OC (1979) Effects of ascorbate on leucocytes: Part IV. Increased neutrophil function and clinical improvement after oral ascorbate in 2 patients with chronic granulomatous disease. S Afr Med J. 1;56476-80.
[18] Gonz lez MJ, Miranda JR, Riordan HD (2005) Vitamin C as an Ergogenic Aid. J Orthomolecular Med 20:100-102.
[19] Kennes B, Dumont I, Brohee D, Hubert C, Neve P (1983) Effect of vitamin C supplements on cell-mediated immunity in old people. Gerontology. 29:305-310.
[20] Siegel BV, Morton JI (1984) Vitamin C and immunity: influence of ascorbate on prostaglandin E2 synthesis and implications for natural killer cell activity. Int J Vitam Nutr Res. 54:339-342.
[21] Jeng KC, Yang CS, Siu WY, Tsai YS, Liao WJ, Kuo JS (1996) Supplementation with vitamins C and E enhances cytokine production by peripheral blood mononuclear cells in healthy adults. Am J Clin Nutr. 64:960-965.
[22] Campbell JD, Cole M, Bunditrutavorn B, Vella AT (1999) Ascorbic acid is a potent inhibitor of various forms of T cell apoptosis. Cell Immunol. 194:1-5.
[23] Schwager J, Schulze J (1997) Influence of ascorbic acid on the response to mitogens and interleukin production of porcine lymphocytes. Int J Vitam Nutr Res. 67:10-16.
[24] Banic S (1982) Immunostimulation by vitamin C. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 23:49-52.
[25] Wu CC, Dorairajan T, Lin TL (2000) Effect of ascorbic acid supplementation on the immune response of chickens vaccinated and challenged with infectious bursal disease virus. Vet Immunol Immunopathol. 74:145-152.

Az Orthomolecular Medicine News Service – nem kereskedelmi, nonprofit hírszervezet – Szakértői bizottsága:
Carolyn Dean, M.D., N.D.;
Damien Downing, M.D.;
Michael Gonzalez, D.Sc., Ph.D.;
Steve Hickey, Ph.D.;
James A. Jackson, PhD;
Bo H. Jonsson, MD, Ph.D;
Thomas Levy, M.D., J.D.;
Jorge R. Miranda-Massari, Pharm.D.;
Erik Paterson, M.D.;
Gert E. Shuitemaker, Ph.D.;
Kontakt: Andrew W. Saul, Ph.D., főszerkesztő. Email: omns@orthomolecular.org

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!