Keresés
Close this search box.

Víz, ami gyógyít

//

A fizioterápia egyik formája a balneoterápia, mely a gyógyvizeket használja fel kezelésre gyógyfürdő, ivókúra és belégzés (inhaláció) formájában. A különféle összetételű gyógyvizek pozitív ingerként hatnak a szervezetre, mozgósítják annak védekezőképességét, segítik a gyógyulást, illetve az egészség megőrzését.

Víz, ami gyógyít

Ha gyógyvízben fürdünk, kettős hatás érvényesül. Egyrészt a víz felhajtóereje tehermentesíti a gerincet, az ízületeket, olyan mozgást is tudunk végezni, ami szárazföldön nem menne vagy nagy fájdalommal járna. Ezt használja ki az izomerősítő, víz alatti torna.

Ehhez adódnak hozzá a gyógyvízben oldott anyagok kémiai hatásai, melyek igen hasznosak lehetnek számos betegségben, elsősorban reumás és bizonyos nőgyógyászati kórképekben.

Gyógyfürdőink száma és minősége Európai viszonylatban is kiemelkedő. Fürdőink közül a kloridot, ként, jódot, brómot, kalciumot, magnéziumot és egyéb, radioaktív anyagokat tartalmazó vizeket tekinthetjük jótékony hatásúnak. Főleg a mozgásszervi betegségek kezelésében a víz szénsav- és kéntartalmának, valamint az iszapnak, iszappakolásnak is terápiás hatása van.

Nem minden beteg vehet igénybe gyógyfürdőt!

Néhány jó tanács

Annak meghatározása, hogy a beteg számára a gyógyfürdő előnyös-e, és ha igen, akkor melyik fajtája lehet hatásos – orvosi mérlegelést igényel. Szintén az orvos írja elő a fürdés ajánlott időtartamát.

Vegyük figyelembe, hogy a kezelés megkezdését követően átmeneti állapotromlás is előfordulhat, de ez ne szegje kedvünket, emiatt ne hagyjuk abba a gyógyeljárást. Az állapot javulásához kitartás szükséges, hiszen egy hatékony gyógyfürdőkúra hetekig tarthat. Szép számmal akadnak, akik az állapotromlás elkerülése érdekében éveken át rendszeresen vesznek részt fürdőkúrán.

Dr. Nemes János
gyermek-kardiológus szakorvos
korkontroll

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!