Keresés
Close this search box.

A mozgás: maga az élet!

//

40-50 éves kor felett sem kell lemondanunk a remek fizikai kondícióról, a könnyedebb tréningekről és a komoly edzésről sem. Ebben az életkorban azonban már előtérbe kell, hogy kerüljön a sérülések megelőzése, a biztonság!

A mozgás: maga az élet!

Ne mondjunk le róla 50 felett sem!

A sport számos pozitív hatása ismert: erősíti az immunrendszert, növeli a szív- és keringési rendszer teljesítőképességét, gazdaságosabbá teszi a test működését. Ezenkívül nagyon fontos, hogy az idő előrehaladtával segít fenntartani az életminőségünket, lassítja a szervezet természetes leépülését. Éppen ezért az élethosszig tartó aktív élet nemcsak a fitt külsőn látszik meg, de az egészségünkre is rendkívül pozitívan hat.

Idősödve azonban gyakrabban kell szembenézni bizonyos mozgásszervi panaszokkal, például porckopással, ízületi- és izomproblémákkal. Ennek két fő oka van:

Egyrészt ezek az ártalmak a hosszú távon folytonosan ismétlődő terhelések összeadódásának az eredményei. Nyilvánvaló, hogy akik évek, évtizedek óta nehéz és egyoldalú terheléssel járó fizikai munkát végeznek vagy sportolnak, azoknál gyakrabban fordul elő mozgásszervi károsodás.

Másrészt tisztában kell lenni azzal is, hogy 35 éves kor felett a szervezet olyan élettani változásokon megy keresztül, melyek hatására csökken a teljesítőképesség, az izomtömeg, a csontsűrűség, és gyengül az erek rugalmassága is. Mindez magával hozza azt is, hogy a regenerációs képesség is folyamatosan lassul.

Tanácsok a testmozgáshoz

● Védjük az ízületeket!
A mozgás ugyan segít az ízületek mozgékonyságának megtartásában, de a helytelenül végzett sportgyakorlatok, illetve a túlterhelés rontja az ízületek állapotát. Az idősödő sportolóknak fokozottan figyelmet kell fordítaniuk az erőnlétüknek és életkoruknak megfelelő edzéstervezésre, amihez szakember segítségét is kérhetjük, hiszen a kellő mértékű és típusú terhelés javítani is képes az ízületi egészséget.

● Ügyeljünk a táplálkozásra!
A szervezet változásai miatt kiemelt hangsúlyt kell, hogy kapjon a tápanyagpótlás és a folyadékbevitel. Az étrend összeállításánál figyelni kell a bevitt táplálék összetevőinek arányaira (fehérje, szénhidrát, zsír), illetve a megfelelő ásványianyag- és vitaminpótlásra. A kívánt tápanyagpótlás kapcsán előtérbe kerül az étrend-kiegészítők használata is, kérjük ebben dietetikus tanácsát.

● Támogassuk több oldalról a rehabilitációt!
Az esetleges sérülések, mozgásszervi problémák rehabilitációja komplex kezelés formájában lehet a legsikeresebb. Ennek részeként passzív és aktív módszereket is a gyógyulás szolgálatába állíthatunk. A passzív módszerek részét képezik a különféle masszázsok, a fizioterápiás, illetve a gyógyszeres kezelések. Aktívan tudjuk segíteni a gyógyulást rendszeres gyógytornával és speciális, rehabilitációs edzésekkel.

Akik fiatal koruk óta sportolnak, vagy éppen érett fejjel vágnak bele a mozgásba, tudniuk kell, hogyan érhetik el 40-50 éves koruk fölött is a képességeikhez mérten legjobb teljesítményt, ami még biztonságos. A szervezet teljesítőképességének, erőtartalékainak és terhelhetőségének ismeretében, személyre szabott edzéstervvel tudjuk kihozni magunkból a lehető legjobbat, az egészség megóvása mellett.

Fülöp Tibor
sportszakmai vezető

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!