Keresés
Close this search box.

Koronavírus: hogyan védhetem meg a gyermekem?

//

Az eddigi adatok alapján a koronavírus-fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében jelent fokozott veszélyt. Szülőként mégis aggódunk, hiszen a gyerekközösségekben gyorsan terjednek a fertőzések.

Koronavírus: hogyan védhetem meg a gyermekem?

Gyerekeknél enyhébbek a tünetek

A JAMA adatai szerint gyermekek körében alacsonyabb a fertőzöttek száma, és rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet: a fiatalabb korosztály esetében sokkal erősebb a veleszületett immunválasz.

A magzat nem fertőződik meg

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás szerint a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban utolsó trimeszterben lévő kismamákat figyeltek meg. Mindegyikük koronavírus tesztje pozitív volt. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülötteknek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az 1 perces Apgar-értékeik 8-9/10, az 5 perces 9-10/10 volt. Mindegyik újszülöttnél a koronavírusteszt eredménye negatív lett.

Megelőzés: mi használ, és mi nem?

Mivel a téli időszakban a koronavírus mellett várhatóan megjelenik az influenzavírus is, az alábbi tanácsok mindkét fertőzés megelőzésére hasznosak.

● Tanuljunk meg kezet mosni! A gyerekek szeretik ezt elnagyoltan kezelni, pedig most különösen fontos, hogy alaposan, legalább 20 másodpercen át és a teljes kézfelületet megmossák alkoholos alapú, fertőtlenítő hatású kézmosóval vagy szappannal.

● Ne piszkálja az arcát! Kérjük meg a gyereket, hogy amennyire lehetséges, kerülje a szája, szeme, orra érintését.

● Tüsszentés esetére Tüsszentés során használjanak zsebkendőt, vagy ha ez nincs kéznél, a karjukat tegyék behajlítva a szájuk elé, és a könyökhajlatba tüsszentsenek. Ne a kezükbe, amivel aztán megfognak valamit és továbbadhatják a fertőzést. A használt zsebkendőt dobják lezárható fedelű szemetesbe!

● Viseljen maszkot! 6 éves kor felett közterületeken (néhány kivételtől eltekintve) kötelező a maszk viselése.

● Orrmosás – A fiziológiás sóoldattal történő orrmosás, orröblítés jótékony hatású megfázás, nátha és arcüreggyulladás esetén, de nincs bizonyíték, hogy segítené a koronavírus elleni védekezést.

● Beszéljünk róla! Életkorának megfelelő módon mondjuk el a gyereknek, hogyan viselkedjen, mit tehet a fertőződés ellen! Tanítsuk meg a higiéniás szabályokra, a helyes kézmosás, fertőtlenítés és orrfújás módjára.

● Mit tegyünk fertőzés gyanúja esetén? Ha légúti betegség tüneteit észleljük a gyermeken, ne vigyük közösségbe, egyeztessünk a gyermekorvossal a további teendőkről!

Dr. Hidvégi Edit PhD.
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
Tüdőközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!