Keresés
Close this search box.

Amikor a gyomor- és bélrendszer is érintett

//

Sok kutatás hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a SARS-CoV-2 fertőzöttekben gasztrointesztinális tünetek is megjelennek, a betegség súlyosabb lefolyására számíthatunk. Ugyanakkor a tünetmentes fertőzötteknél is lehet aktív fertőzés a bélben – székletük még a gyógyulás, s a negatív teszt után is fertőzőképes maradhat.

Amikor a gyomor- és bélrendszer is érintett

A gyomor- és béltünetek jelzésértékűek!

Miközben a SARS-CoV-2 eredetileg a nevében foglaltak szerint is légzőszervi tüneteket okozó betegség, ma már tudjuk, hogy számos szervrendszert – köztük a gyomor- és bélrendszert is – megtámad.

Az American College of Gastroenterology online konferenciáján több előadásban is arról számoltak be, hogy a COVID-19 fertőzésben gyakran megjelenő gasztrointesztinális (GI) tünetek – hasmenés, hányás, gyomortáji fájdalom – súlyosbítják a beteg állapotát és rosszabb várható kimenetelre utalnak.

Dr. Darbaz Adnan a chicagói COVID-19 központban kezelt betegek adatait elemezve megállapította, hogy a fertőzés kezdetén hányingert, hányást vagy hasmenést tapasztalók nagyobb arányban szorultak kórházi kezelésre. A gasztrointesztinális tünetek számának növekedésével egyre növekszik a súlyosabb következmények valószínűsége.

Dr. Subash Ghimire 38 olyan vizsgálat utólagos elemzését végezte el, melyekben COVID-19-es betegek GI-tünetei szerepeltek. A több mint 8400 beteg 15%-ánál legalább egy GI-tünet volt észlelhető. Amennyiben a COVID-19-es betegnek hasmenése volt, súlyosabb betegség volt várható. A hasmenéses beteg vírusterhelése valószínűleg nagyobb, ami a vírusra adott fokozott szisztémás válaszhoz és nagyobb fokú légzőszervi komplikációkhoz vezet. Ezért igen fontos, hogy a megfelelő kezelés érdekében korán felismerjék az ilyen tüneteket mutató, fokozott kockázatú betegeket.

Bélflóra – immunitás – fertőzőképesség

A Medscape Medical News hírül adta, hogy Dr. Siew C. Ng (Centre for Gut Microbiota Research at the Chinese University of Hong Kong) vizsgálatai szerint a tünetmentes SARS-CoV-2 fertőzöttek esetében is aktív fertőzés állhat fenn a bélben, ami a székletben még a gyógyulás után is fertőzőképes maradhat.

A Gut című szaklapban online közzétett vizsgálatban olyan COVID-19-ben szenvedő, 55 éves átlag életkorú (22–71 év) betegek szerepeltek, akik légúti panaszaik miatt álltak kórházi kezelés alatt átlagosan 21 napig. A résztvevőktől minden nap székletmintát vettek, melyből a virális DNS kivonásával vizsgálták az aktív fertőzést, amit az esetek 47%-ában igazoltak is.

Az érintettek csaknem fele a további napokban is aktív fertőzésre utaló pozitív tesztet produkált egészen a légzőszervi tünetek eltűnése utáni 6. napig. Fontos megjegyezni, hogy ezeknél a betegeknél semmilyen gyomor-bélrendszeri tünet nem jelentkezett.

A kutatók vizsgálatuk során értékes információt kaptak a betegek bél-mikrobiom bakterális összetételéről is. Jelentős különbséget találtak az aktív fertőzőképességet mutató, illetve az aktivitásra nem utaló székletek bakteriális összetétele között: előbbiben nagy tömegben voltak patogén baktériumok, míg az aktivitást nem mutató esetekben inkább olyan baktériumok voltak túlsúlyban, melyek a gazdaszervezet immunitását erősítik.

Minden beteg mikrobiomja változott a vizsgálat folyamán, a gyógyulás során. Felmerül tehát a kérdés: vajon a mikrobiom változtatta-e meg a COVID-19 betegség lefolyását, vagy a COVID-19 változtatta-e meg a mikrobiomot.

Fertőzőképesség negatív teszttel?

Azt már tudjuk, hogy a SARS-CoV-2 megjelenhet a székletben, fenti vizsgálat azt igazolta, hogy a vírus továbbra is fertőzőképes maradhat a bélben még 6 nappal az orr-garati mintavétel negatív eredménye után is.

Fontos figyelmeztetés ez, hiszen a negatív teszt alapján magukat gyógyultnak tekintők továbbra is megfertőzhetnek másokat. Ennek egyik helyszíne lehet a fürdőszoba, a WC, nem mellőzhető tehát továbbra sem a szigorú személyes higiéné, s a gyakori, alapos kézmosás, kézfertőtlenítés!

Források:
Dr. N. T., Orvostovábbképző szemle 2020. november 30.
http://otszonline.hu/cikk/gasztrointesztinalis_tunetek_covid_19_ben
Brooks M. COVID-19 GI symptoms common, tied to more severe disease, worse outcomes. REUTERS HEALTH. October 28, 2020.
Ghimire S, et al “Diarrhea is associated with increased disease severity in COVID-19: systematic review and meta-analysis” ACG 2020; Abstract S0200.
Adnan D, et al “Gastrointestinal symptoms predict the outcomes of COVID-19 infection”. American College of Gastroenterology 2020; Abstract S1358.
Abbas H, Patel H, Baiomi A, et al. The risk of gastrointestinal bleeding in hospitalized COVID-19 patients. ACG 2020, P1292 (S0605).
McNamara D. Infectious COVID-19 can persist in gut for weeks. Medscape Medical News, September 11, 2020.
Tao Zuo, Quin Liu, Fen Zhang, et al. Depicting SARS-CoV-2 faecal viral activity in association with gut microbiota composition in patients with COVID-19. Gut. Published online 20 July, 2020. doi: 10.1136/gutjnl-2020-322294.
Johnson DA. Toilets may pose risk for spreading COVID-19. Medscape Gastroenterology Johnson on Gastroenterology. April 09, 2020.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!