Keresés
Close this search box.

Diétázol, mégsem fogysz? Ez lehet az oka!

//

Tudományosan bizonyított tény, hogy fogyókúra esetén az alacsony szénhidráttartalmú diéta rendkívül hatékony. Mégis előfordul, hogy a fogyás abbamarad a kívánt testsúly elérése előtt.

Diétázol, mégsem fogysz?
Ez lehet az oka!

Összegyűjtöttük a lehetséges okokat, melyek fékezhetik vagy megakadályozhatják a kívánt fogyókúrás cél elérését.

1. Fogysz, csak nem veszed észre

2. Nem vagy nem jól sportolsz

A sportolással elégetett kalóriamennyiség elhanyagolható, ráadásul könnyen visszapótlódik, ha utána pár falattal többet eszel. A sport úgy segíti a fogyást, hogy javítja az emésztést, a hormonháztartást és a közérzetet, helyreállítja a testi-lelki egyensúlyt, növeli az izomtömeget, ezáltal „formásabbá” válunk.

Nem mindegy, milyen mozgásformát választunk. Íme néhány példa, mely a fogyókúra szempontjából hatékony lehet.

Súlyemelés: nagyon jót tesz a hormonháztartásnak és növeli az izomtömeget, ami hosszú távon segíti a fogyást.

Intervallum tréning: ez a magas intenzitású kardióedzés egyik kiváló formája, amely javítja az emésztést és növeli a humán növekedési hormon szintjét.

Alacsony intenzitású mozgásformák: ugyancsak nagyon hasznos, ha mindig aktívak vagyunk és sok alacsony intenzitású mozgásformát végzünk, ilyen például a tempós séta is. Az emberi testet ugyanis nem arra találták ki, hogy home office üzemmódban, egész nap széken üljön.

3. Túl sokat stresszelsz

Aki sokat stresszel, annak a szervezete állandóan „üss vagy fuss” állapotban van, ami a kortizol nevű stresszhormon megemelkedett szintjét jelenti. A krónikusan magas kortizolszint fokozza az étvágyat és az egészségtelen ételek utáni vágyat.

Ha a munkád, az életed sok stresszel jár, próbálj meditálni, végezz napközben is többször lazító hatású légzőgyakorlatokat. Szabadidődben ne az online híreket böngészd, hanem fogj egy könyvet és olvass, vagy sétálj, sportolj!

4. Nem alszol eleget

Vizsgálatok igazolják, hogy az alváshiány – többek közt – súlynövekedéshez, elhízáshoz is vezethet. Aki keveset alszik, gyakrabban érzi magát éhesnek. Ráadásul az alváshiány krónikus fáradtságot okoz, ami csökkenti az ember motivációját a mozgásra és az egészséges táplálkozásra.

Az alvás az egészség alapköve. Ha egyébként mindent jól csinálsz, de nem alszol eleget, valószínűleg nem fogod elérni a kívánt eredményt. Ha alvászavarban szenvedsz, fordulj orvoshoz!

Néhány ötlet, ami segíthet:

5. Egészségügyi probléma is
akadályozhatja a fogyást

Bizonyos gyógyszerek közismerten súlygyarapodást okozhatnak. Ha ilyet szedsz, konzultálj az orvossal, lehet, hogy fel tud írni helyette mást, aminek nincs ilyen mellékhatása.

Emellett több hormonbetegség is okozhat hízást, illetve akadályozhatja a fogyást, ilyen például a pajzsmirigy alulműködés. Kérj segítséged kezelőorvosodtól, hogy megfelelő terápia mellett sikeresen tudj fogyni.

6. Túl sokszor eszel

A fitneszguruk körében makacsul tartja még magát az az irányelv, hogy együnk naponta sokszor, keveset. Ma már vizsgálatok igazolják, hogy ez semmilyen előnnyel nem jár, az ember számára az is természetes, ha naponta többször eszik, meg az is, ha időnként hosszabb időn keresztül koplal.

Manapság sokan döntenek az időszakos koplalás mellett, vagy úgy, hogy minden nap csak egy 8 órás idősávon belül esznek, vagy úgy, hogy hetente egy vagy két nap böjtölnek. E módszerek alkalmazását természetesen befolyásolja az egyénenként eltérő egészségi állapot, a fizikai terhelés, aktivitás mértéke, illetve egyéb élettani és alkati sajátosságok.

7. Túl sok „egészséges” cukrot fogyasztasz

Ha alacsony szénhidráttartalmú vagy ketogén diétát folytatsz, akkor ennek nem képezik részét ún. „egészséges” cukrok, mint a méz vagy a nádcukor, mivel ezeknek is magas a szénhidráttartalmuk, és akadályozzák, hogy a szervezet alkalmazkodjon a diétához. Ugyanez vonatkozik az agave szirupra és a többi hasonló termékre.

A nullakalóriás édesítőszerek ugyanakkor többnyire nem okoznak gondot, de ha nem megy a fogyás, akkor célszerű ezek bevitelét is korlátozni, mivel töltőanyagként bennük is lehetnek emészthető szénhidrátok.

8. Túl sok tejterméket fogyasztasz

Egy másik alacsony szénhidráttartalmú tápláléktípus, amely bizonyos embereknél gondot okozhat, a tejtermékek. Bizonyos tejtermékekben a szénhidrát ugyan kevés, viszont a fehérje meglehetősen sok. Márpedig a fehérjék – a szénhidrátokhoz hasonlóan – megemelik az inzulinszintet, ami az energia elraktározásához vezet.

A tejfehérjékben található aminosav összetevő hajlamos olykor nagyobb inzulinkiugrásokat okozni, akár akkorát is, mint a fehérkenyér.

Lehet, hogy valaki látszólag nem allergiás a tejtermékekre, de ha túl sokat eszik belőlük, akkor a nagy inzulinkiugrások könnyen tönkretehetik azt a metabolikus adaptációt, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diétával elérjük a célunkat.

Ebben az esetben kerüljük a tejet, és fogyasszunk kevesebb sajtot, joghurtot és tejszínt. A vajjal nincs baj, mivel abban kevés a fehérje és a laktóz, emiatt nem okoz nagy inzulinkiugrásokat.

9. Nem igazi ételeket eszel

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta azt jelenti, hogy szénhidrát helyett igazi, tápláló ételeket fogyasztasz. A feldolgozott, alacsony szénhidráttartalmú termékek helyett válassz valódi ételek: húst, halat, tojást, egészséges zsírokat és sok zöldséget!

Bár a paleó süteményekben csupa egészséges alapanyag van, tekintsük ezeket is alkalmi csemegének, s ne fogyasszuk őket napi rendszerességgel!.

Ha egyszerre próbáljuk csökkenteni a szénhidrát- és a zsírbevitelt, az farkaséhséghez vezethet, ráadásul rontja az általános közérzetet is. Fogyasszunk ezért elegendő, egészséges zsiradékot!

Az sem jó megoldás, ha csak fehérjéket fogyasztunk. A ketózis állapotának eléréséhez, mely a legjobb hormonális környezetet biztosítja a zsírégetéshez, az az optimális, ha kevés szénhidrátot, sok zsírt és mérsékelt mennyiségű fehérjét fogyasztunk.

10. Még mindig túl sok
szénhidrátot fogyasztasz

Az emberek egy része érzékenyebb a szénhidrátokra. Ha alacsony szénhidráttartalmú diéta mellett is megáll a fogyás, akkor lehet, hogy érdemes tovább csökkenteni a napi bevitelt például az édes gyümölcsök átmeneti mellőzésével. Ilyen esetben részesítsük előnyben a savanyúbb gyümölcsöket, például a zöldalmát vagy a bogyósokat.

11. Túl gyakran „bűnözöl”

Aki fegyelmezetten tartja diétáját, annál megengedhető időnként egy kis kihágás. Azoknál viszont, akik hajlamosak az ételfüggőségre, az effajta kihágások nagy kockázattal járnak, mert onnan gyakran nincs már visszaút. Ha túl gyakran „bűnözöl”, azzal könnyen romba döntheted az addig elért eredményeket!.

12. Túl sok kalóriát fogyasztasz

Végső soron az számít, mennyi kalóriát veszel magadhoz. Az egyik ok, amiért az alacsony szénhidráttartalmú, illetve ketogén diéta olyan hatékony, hogy csökkenti az étvágyat, és alacsonyabb kalóriabevitel mellett sem éhezik az ember.

Ezért ha nem megy a fogyás, akkor célszerű egy darabig számolni az elfogyasztott kalóriát. Vezess táblázatot és próbáld elérni, hogy a napi kalóriabeviteled 500-zal csökkenjen, ezzel elméletileg heti 0,5-1kg fogyás érhető el.

Persze a gyakorlatban ez nem mindig így működik, és személyenként az alkattól és anyagcserétől függően jelentős eltérések lehetnek.

13. Irreálisak az elvárásaid

Fogyni nem lehet egyik napról a másikra! Ez nem sprint, hanem maratoni futás.

A reális cél heti fél-egy kilogramm fogyás, de vannak, akik ennél gyorsabban és vannak, akik jóval lassabban fogynak. Ne feledjük el, nem mindenki nézhet úgy ki, mint egy fitneszmodell.

Előfordulhat, hogy egy idő után nem fogy tovább az ember, pedig még mindig több a súlya, mint amit eredetileg el szeretett volna érni.

14. Túl régen fogyókúrázol

A túl hosszú ideig tartó kalóriamegvonás nem jó ötlet. A világ legtudatosabban táplálkozó emberei (a testépítők és a fitneszmodellek) is váltogatják a testtömeg növelő és a testtömeg csökkentő periódusokat.

Ha hónapokon (vagy éveken) keresztül kevesebbet eszel, mint amennyire a szervezetednek szüksége lenne, akkor ehhez a tested alkalmazkodik, és az emésztésed lelassul.

Ezért egy hosszabb kalória-megvonásos periódus után célszerű legalább két hónap szünetet tartani, és ez alatt csak az elért eredmény fenntartására és az izomtömeg növelésére törekedni.

Természetesen ilyenkor sem szabad egészségtelen ételeket fogyasztani, viszont az egészségesekből lehet többet.

Forrás:
Kris Gunnars: Top 15 Reasons You Are Not Losing Weight on a Low-Carb Diet,
ford. Czárán Judit,
a teljes cikk és szakirodalom a tenyek-tevhitek.hu oldalon elérhető

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!