Keresés
Close this search box.

Koronavírus, megfázás, influenza vagy allergia?

//

Köhögés, tüsszögés, nátha, láz… – egy évvel ezelőtt ezek még teljesen ártalmatlan tünetnek számítottak, ám most, a pandémia idején komoly pánikra ad okot, ha valamelyiket magunkon vagy környezetünkben valakin észleljük. Nem árt tudnunk, hogyan különböztethetjük meg az egyes betegségeket és melyik esetén mit tegyünk.

Koronavírus, megfázás, influenza vagy allergia?

Megfázás

A nátha – normál körülmények között – 7–10 nap alatt gyógyul. Enyhe köhögéssel járhat, de légszomjat nem okoz. Jellegzetes tünetei a tüsszögés és az orrdugulás, orrfolyás. Torokfájás és enyhe, rövid ideig tartó hőemelkedés előfordulhat. A fáradtság inkább csak a rossz közérzetből ered, izom- és ízületi fájdalmak előfordulhatnak.

Allergiás nátha

Már tél végén, kora tavasszal elkezdődik a pollenszezon, s ilyenkor nemcsak a meghűlés okozhat náthás tüneteket, hanem az allergia is. A tüsszögés , orrfolyás és orrdugulás azonban ilyenkor sajnos nem múlik el tíz nap alatt sem, hanem egészen az allergén növény pollenszórásának végéig tart, ami több hetet vagy hónapot is jelenthet. Ez esetben láz, illetve izom és ízületi fájdalmak egyáltalán nem jelentkeznek. Fáradtság, illetve fejfájás – az orrmelléküregek érintettsége miatt – előfordulhat.

A szénanátha önmagában nem okoz légszomjat. Köhögés, légszomj csak abban az esetben fordulhat elő, ha a légúti allergiához asztma is társul.

Asztma

Krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. A légutak felületét borító, gyulladt nyálkahártya érzékenyebben reagál a külső hatásokra. Egyéntől függően a dohányfüst, pollenek, vegyszerek belélegzése és a légszennyezettség is ronthat a tüneteken, de a panaszok fokozódását, a rosszabbodó köhögést, köhögési rohamokat légúti fertőzés is okozhatja.

Mi a teendő?

A megfázás tüneti szerekkel jól kezelhető. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmények, torokfertőtlenítő tabletták szedése javasolt. Pihenésre és bőséges folyadékfogyasztásra van szükség. A szövődmények megelőzésére orrnyálkahártya lohasztó orrcsepp, orrspray rendszeres használata javasolt, de kizárólag az előírt adagolásban és ideig. Ha a nátha szövődményeként orrmelléküreg-gyulladás vagy fülgyulladás jelentkezne, kérjen fül-orr-gégészeti segítséget!

Szénanátha esetén konzultáljon allergológussal!

Influenza vagy koronavírus?

A két betegség tünetei sokban hasonlítanak. A tünetek előbbi esetben 1-2 hétig, utóbbi esetben akár 3 hétnél is tovább tarthatnak. Mindkettő száraz köhögést okoz, a koronavírus esetében jellemző a nehézlégzés és a magas láz is.

A WHO adatai alapján a láz a koronavírus leggyakoribb tünete, a betegek 88%-ánál megfigyelhető. Ezt követi a száraz köhögés (68%), a fáradtság (38%) és a hurutos köhögés (33%). Előfordulhat még ízületi fájdalom, torokfájás, fejfájás és hidegrázás is.

Mi a teendő?

Hirtelen jelentkező láz, köhögés, légszomj esetén telefonon kérjen segítséget háziorvosától! Mivel a vírusfertőzések a krónikus légúti betegségek tüneteinek fellángolását okozhatják, ezért nagyon fontos az alapbetegség megfelelő kezelése, az előírt gyógyszerek pontos szedése.

COVID utáni kivizsgálás

A fertőzés szövődményei nem csak időseknél vagy krónikus betegeknél jelentkezhetnek.

Aki tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esett át a fertőzésen, annál is kialakulhatnak későbbi szövődmények. Intő jel lehet a hetekig tartó krónikus fáradtság, nehézlégzés és a mellkasi fájdalom, mely indokolttá teszi – a fertőzés akut szakaszának lezárulását követően – a kivizsgálást a megfelelő kezelés érdekében.

Dr. Moric Krisztina
allergológus, fül-orr-gégész szakorvos
Fül-orr-gége Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!