Keresés
Close this search box.

Miért cseng ennyire a fülem?

//

A COVID-19-fertőzésen átesett személyek közel fele számolt be arról, hogy a betegség alatt rosszabbodott a korábban is meglévő fülcsengése. Szakemberek szerint a kedvezőtlen hatás nemcsak a vírusfertőzés, hanem a járvány miatt gyökeresen megváltozott életmód következménye is lehet.

Miért cseng ennyire a fülem?

A Frontiers of Public Health folyóiratban megjelent, 48 országból érkező adatokat feldolgozó vizsgálat alapján, a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalta meglévő fülzúgása rosszabbodását, sokaknak azonban korábban nem volt ilyen panasza, csak a fertőzéssel egyidőben alakult ki.

A fülzúgás nem ritka jelenség, az Egyesült Királyságban például 8-ból 1 felnőttnél jelentkezik. Intenzitása, hangmagassága változó, s jelentkezhet csak az egyik, vagy mindkét fülben, folyamatosan vagy pulzálóan. Zúgás, csengés, ciripelés, sistergés – az érintettek így írják le a hangjelenséget.

Az Egyesült Királyságban élők 46%-a állította, hogy koronavírus járvány miatti szociális távolságtartás, az életmódbeli változások miatt rosszabbodtak a fülzúgásos panaszaik. A vírustól és a munkahely elvesztésétől való félelem, a társas kapcsolatok, a sportolási és feltöltődési lehetőségek hiánya, az ezekből kiinduló szorongás és depresszió egyaránt fokozzák a tüneteket. A fülzúgás ugyanis nemcsak a munkavégzést, a tanulást, de a nyugodt éjszakai pihenést, az alvást is zavarhatja.

A járvány időszakában tapasztalt magasabb koffein- és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat ahhoz, hogy az érintettek rosszabbul viselik a fülzúgást. További kockázatot jelent a zajártalom, azaz a távmunkában megnövekedett fülhallgató használat.

Az erősödő tünetek elsősorban az 50 év alattiak és a nők körében jelentkeznek.

A fülzúgás megjelenése vagy erősödése valóban rémisztő tünet lehet, jobb ezzel mielőbb orvoshoz fordulni. A betegnek óriási megkönnyebbülést jelent, ha a kivizsgálás során beszélhet panaszairól és megnyugtató magyarázatot kap kérdéseire, félelmeire. Sokan attól tartanak, hogy valami komoly bajuk van, s megrémíti őket a gondolat, hogy életük végéig együtt kell élniük a fülzúgással, pedig ez nem feltétlenül van így.

A fülzúgás nem mindig kezelhető, de annál mindenképp jobban, mint az a köztudatban él!

Dr. Fülöp Györgyi
fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Fül-orr-gége Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!