Keresés
Close this search box.

Izom vagy ízület miatt fáj a háta?

//

Egész napos ülőmunka? Pláne, ha a home office miatt már egy teljes éve a munkába járással kapcsolatos mozgást is „megspóroltuk”! Mindez érthetően hajlamosít a hát, s vele együtt a nyak és a vállak fájdalmára, de a panaszok hátterében más okok is állhatnak.

Honnan ered a fájdalom?

Az utóbbi évtizedekben egyre elterjedtebb ülőmunka, a számítógépes munkavégzés, melyet most a járványidőszakban ráadásul legtöbben otthonról végeznek, sokakat arra kárhoztat, hogy a lakásban az ágy–fürdőszoba–konyha–munkaasztal (és ugyanez visszafelé) útvonalon naponta mindössze pár lépést tegyenek meg, s a többi időt a monitort bámulva, mozdulatlanul töltsék. Ilyen körülmények között nem csodálkozhatunk az egyre szaporodó hátfájdalmakon.

A panaszok lehetnek akut vagy krónikus fájdalmak, melyek oka többnyire izomirritáció vagy ízületi diszfunkció, de ezek gyakran együtt jelentkeznek.

  • Így alakul ki az izom eredetű fájdalom – Igen gyakori, hogy a hát felső szakaszának fájdalma a hát- és vállizmok gyengesége és/vagy a túlzott terhelése miatt jön létre, de számos izomsérülés is okozhat kínzó panaszokat.
  • Így alakul ki az ízület eredetű fájdalom – A lapocka és a felkar találkozásánál helyezkedik el a vállízületet, amely lehetővé teszi a bármilyen irányú mozgást. Ezért ez a nagy terhelésnek kitett ízület viszonylag gyakran megsérülhet, kificamodhat, begyulladhat, túlterhelődhet, fájdalma pedig a hát felső részére is kiterjedhet. Ahhoz tehát, hogy a fájdalom eredményesen kezelhető legyen, pontosan meg kell állapítani, honnan ered, mi okozza a kínzó érzést.

Hogyan kezeljük?

  • Ha izom eredetű a fájdalom, a kezelésnek is erre kell épülnie, így sokat segíthet a funkcionális gyógytorna, a masszázs, a mágnesterápia, a lökéshullám-terápia vagy akár ezek kombinált alkalmazása.
  • Ha gyulladásról van szó, első lépésként jó eredményt hozhat a helyi célzott injekció, amely gyorsan eljut a gyulladás helyéhez, és kifejti gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását.

Ebben az esetben is segíthet a lökéshullám-terápia, melynek során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.

Komoly segítség a hialuronsav-injekció is, amely szinte „megolajozza” az ízületeket. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.

Szóba jöhet még az orvosi kollagénterápia is, mely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát.

Ritkább betegségek miatt is fájhat

Bizonyos betegségek, például porckorongsérv vagy degeneratív porcbetegségek is okozhatnak fájdalmat, melyek a hát alsó részében gyakoribbak, a felső szakaszban ritkábbak. A gyanú megerősítésére vagy kizárására szükség van valamilyen képalkotó eljárásra, CT-re vagy MR-re.

Serdülőkorúaknál fordul elő a Scheuermann-kór, amelyre a gerinc fokozott háti kiboltosulása, a mozgáskorlátozottság és a hátfájdalom utalhat.

A Bechterew-kór elsősorban a húszas-harmincas éveikben járó nőknél alakul ki. Ez a gerincízületek gyulladásos betegsége, melynek következtében a test tartóoszlopa merevvé válik, időben elkezdett kezelés nélkül pedig akár össze is csontosodhat. Az első tünetek többek között a gerinc fokozódó merevsége, a visszatérő derék- és hátfájdalmak.

Természetesen ezek jóval kisebb eséllyel kialakuló betegségek, a vállak, a nyak, a hát felső része akár önmagában a rossz tartástól, akár egy rendszeresen hordott, ergonómiailag nem megfelelő, nehéz táskától – például egy féloldalt cipelt iskolatáskától – is fájhat.

Fájdalom esetén kérjünk szakorvosi segítséget, hogy a megfelelő kezelés hatására mielőbb megszűnjön a kínzó fájdalom, mellyel szó szerint nagy teher gördül le a vállunkról.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!