Keresés
Close this search box.

Itt a nyár, és nem tud lefogyni?

//

Melegszik az idő, a jól takaró ruhadarabokat lengébb, többet mutató fazonokra cseréljük. A nyárra készülve sokan hetek, hónapok óta fogyókúráznak, ám a várt eredmény egyeseknél elmarad. Mit tehetünk ilyen esetben?

Ne várjon csodát, ha nem változtat!

A fogyókúra legfontosabb pillére az életmód-terápia, azaz a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás. Fontos tudni, hogy nem mindenkinél vezetnek eredményre ugyanazok a módszerek, s az is kérdés, hogy mennyire lesznek tartósak a villámdiétákkal elért eredmények.

Érdemes ezért táplálkozását az egyéni paramétereihez igazítania akár dietetikus segítségével is, aki figyelembe veszi többek között az életkort, a munka és a szabadidő ütemezését, a sportra rendelkezésre álló időt, a testi adottságokat, az esetleges betegségeket, ételintoleranciákat stb.

Mi állhat a sikertelenség hátterében?

Ha betartja a diétát, a testmozgást, még sincs jelentős változás, akkor hormonproblémára is gyanakodhatunk, így érdemes a következő értékeket ellenőriztetni:

  • TSH: pajzsmirigy-alulműködés is okozhat normál étkezés melletti hízást. A pajzsmirigyhormonok fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, csökkent mennyiségük esetén lelassul az anyagcsere, így az emésztés és a zsírégetés is. A megfelelő terápiához érdemes még a T3- és a T4-szintjét is ellenőriztetni.
  • Glükóz, inzulin: az inzulinrezisztencia túlsúlyt eredményezhet, de a túlsúly is vezethet inzulinrezisztencia kialakulásához. Az állapot további tünetei: pattanásos, zsíros arc, menstruációs problémák, fokozott szőrnövekedés, meddőség. A diagnózishoz terheléses vércukor- és inzulinmérésre van szükség (0, 60, 120 perces), melynek alapján testmozgást és speciális diétát ír elő az orvos. Ennek betartásával a túlsúlyprobléma is megoldódhat.
  • Kortizol: „stresszhormonként” is ismerjük, a mellékvesekéreg termeli, szerepe, hogy a szervezet meg tudjon birkózni a fokozott terheléssel. Tartósan emelkedett szintje komolyabb túlsúlyhoz és számos egyéb szövődményhez vezet, emiatt kezelése gyógyszeres terápiát igényel.

Dr. Lőrincz Ildikó
endokrinológus, nőgyógyász szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!