Keresés
Close this search box.

Naphatások

//

Nyáron több időt töltünk a szabadban, a napon, melynek káros hatásairól igen sokat hallunk, azonban jótéteményeiről annál kevesebbet. Álljon hát itt néhány sor a Nap dicséretére!

A Nap nem kevesebb, mint létezésünk egyik kulcsa. Nélküle ki sem alakulhatott volna az élet a Földön. Ez a magas hőmérsékletű, izzó gázgömb energiáját abból a termonukleáris reakcióból meríti, melynek során a hidrogénből hélium jön létre. Fénye és melege nélkülözhetetlen az evolúcióhoz és az élet fennmaradásához. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy energiával, vitalitással tölti fel testünket, javítja általános közérzetünket, hangulatunkat, sőt még a depressziót is oldja. A napfény ultraibolya sugárzásának hatására egy koleszterinalapú vegyületből bőrünkben -vitamin képződik, mely a kalcium- és foszforanyagcserét szabályozó hormonná alakul tovább. Segíti az ásványok felszívódását, beépülését a csontokba, ez hat a csontnövekedésre és -gyógyulásra.

Néhány éve brit orvosok bizonyították, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén. Felismerték, hogy a napozástól keletkező D 3 -vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben. Kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás növekedése összefügg azzal, hogy az utóbbi évtizedekben az emberek kevesebbet tartózkodnak a napon.

Kutatások azt is kimutatták, hogy az UV-B sugarak csökkentik a magas vérnyomást. Napon az erek kitágulnak, ezáltal fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyagok eltávolítása, javul a sejtek tápanyagellátása. Beteg testrészeink gyorsabban gyógyulnak, javul a bőrlégzés, sőt a szívműködés is.

A Nap hatásai alól a hormonrendszer sem mentesül (lásd tavasszal-nyáron erősebb szexuális inger), de a belső elválasztású mirigyek és a pajzsmirigy működését is befolyásolja.

Számos bőrbetegségre – például ekcéma, pikkelysömör – ugyancsak jótékony, gyógyító hatású a napfény.

Napozzunk, de mértékkel, és óvakodjunk a leégéstől! Mindenki saját bőrtípusának megfelelően válassza meg a napozás optimális időtartamát és a szükséges fényvédő krémet!

Dr. Kökény Zoltán
sebész adjunktus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!