Keresés
Close this search box.

Miért fáj a derekam?

//

A járványhelyzet miatt az előző évtől munkájukat igen sokan otthon, home office üzemmódban végzik, melynek előnyei, de hátrányai is vannak. A nappaliban vagy a konyhaasztalnál nehéz ergonomikus munkaállomást kialakítani. Emiatt sokan nem megfelelő széken, asztalnál, rossz magasságba beállított gépnél, egészségtelen testtartásban töltenek napi 6-8-10 órát. Íme néhány hasznos tipp a derékfájás megelőzésére, enyhítésére!

Akut derékfájástól a porckorongsérvig

Az egész napos ülés nemcsak akut fájdalmakat, de hosszabb távon akár porckorongsérvet is okozhat. Emiatt fontos lenne hangsúlyt fektetni a megelőzésre, illetve kialakult fájdalmak esetén mielőbb segítséget kérni. A kezeletlen fájdalom miatt ugyanis automatikusan kényszertartást veszünk fel, ami tovább súlyosbítja a panaszokat és akár tartós egészségromlást is eredményezhet.

7 hasznos tipp derékfájás ellen

1. A legfontosabb, hogy ülőmunkánkat ergonomikusan kialakított munkaállomáson végezzük. Ha számítógépen dolgozunk, a monitor lehetőleg szemmagasságban helyezkedjen el, pont velünk szemben. Válasszunk lehetőleg állítható magasságú, kartámaszú és háttámlájú, rugalmas széket.

2. Derékfájás esetén vagy annak megelőzésére a merev irodai vagy étkezőszékek helyett használhatunk térdeplő széket vagy ülőlabdát is. Az előbbi a gerinc fiziológiás görbületét segítik megtartani, míg az ülőlabdán észrevétlenül, de folyamatosan egyensúlyoznunk kell, így a törzs stabilizáló izmai folyamatosan aktiválva vannak.

3. Ha csak hagyományos szék van otthon, beszerezhetünk olyan speciális párnát – dinamikus ülőpárnát (dynair), ékpárnát vagy hengerpárnát –, amely segíti a helyes ülést. Ha ezek sem állnak rendelkezésre, az is segítséget jelenthet, ha egy egyszerű párnát teszünk a hátunk mögé.

4. Akkor ülünk helyesen, ha a törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zár be egymással. Figyeljünk rá, hogy a térdhajlatunkat ne nyomja a szék, a talpunk pedig kényelmesen a talajra érjen. Szintén fontos a medence megfelelő állása. Húzzuk ki magunkat, billentsük egészen hátra, majd előre a medencénket. Ezt végezzük el néhányszor, majd középen állítsuk meg a mozgást, így találhatjuk meg a medence ideális állását.

5. A karunkat is tartsuk helyesen: gépeléskor az alkarok legyenek párhuzamosak a talajjal, a könyökünk az alkarral derékszöget zárjon be.

6. Iktassunk be óránként 5-10 perc szünetet, amikor mozgunk. Nagyon jó hatású, ha guggolunk néhányat, vagy ha lehetőség van rá, végzünk pár fekvőtámaszt. Bizonyos teendőket – például a telefonálást – eleve végezhetünk sétálva.

7. Masszírozzuk, nyomogassuk végig a fájós részeket, a derekat, a vállat, a nyakat, a karokat. Ha a derekunk fáj, szorítsunk egy teniszlabdát a fal és a hátunk közé, és különböző irányokban azzal is masszírozni tudjuk magunkat.

Ne feledjük: a hosszú távon, rossz körülmények között végzett ülőmunka hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához! A porckorongsérv mindenképpen fájdalmat okoz, akár kiszakad, akár nem. A heves fájdalom mellett gyakoriak még a kisugárzó panaszok is: nyaki sérv esetében a karokba, ágyéki sérvnél a lábakba. A tünetek néha csak lassan alakulnak ki, de sok esetben neurológiai panaszok is jelentkezhetnek, például a végtagok izmainak gyengülése, érzészavarok (zsibbadás, érzéketlen bőrterületek).

Legsúlyosabb esetben a széklet- és vizeletürítés kontrolljának zavara is megjelenhet. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, először hívjuk fel háziorvosunkat, aki elmondja, hová fordulhatunk a tünetek okának tisztázása érdekében.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!