Keresés
Close this search box.

Miért okoz fáradtságot és súlygyarapodást a pajzsmirigy-alulműködés?

//

A pajzsmirigy-alulműködés napjainkban igen gyakori betegség, melynek tünetei – többet között a súlygyarapodás és a fáradtság, álmosság, rossz hangulat – ugyan jellemzőek, de más betegségekre is utalhatnak, ezért gyakran késik a diagnózis és a megfelelő kezelés, mellyel az állapot helyreállítható.

Krónikus fáradtság

A pajzsmirigy által termelt hormonok (T3, T4) a szervezet üzemanyagaként is funkcionálnak, melyek alapvetően befolyásolják az anyagcserét és hozzájárulnak a normál szívfrekvenciához, illetve vérnyomáshoz. Amennyiben túl kevés hormont termel a pajzsmirigy, úgy a szervezet működése lelassul: csökken a pulzus, lassul az emésztés, alacsonyabbá válik a vérnyomás, minden folyamat „csökkent üzemmódra” kapcsol – ez magyarázza az állandó fáradtságot és álmosságot.

Súlyproblémák

A pajzsmirigy az alapanyagcsere szabályozása, a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában betöltött szerepe miatt testsúlyunkra is hatással van. Amennyiben a kelleténél kevesebb hormont termel, úgy az anyagcsere lelassul és – még megfelelő a táplálkozás mellett is – növekedni kezdenek a plusz kilók.

Érdemes tudnunk, hogy az alábbi tünetek szintén pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak: rossz hangulat, depresszió, menstruációs zavarok, meddőség, vetélés, székrekedés, csökkent hidegtűrés, hajhullás, száraz bőr, megritkult szemöldök, sárga tenyerek.

Amennyiben fenti tünetekből többet is tapasztal, melyek nem múlnak, tartósnak tűnnek, érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodni TSH, T3, T4 és ATPO szintjéről, melyekből megállapítható, hogy a pajzsmirigy elegendő hormont termel-e vagy sem.

Hiányállapot?

A pajzsmirigy-alulműködés egyik gyakori oka lehet a jódhiány. A jód mellett a szelén a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyag, hiszen a pajzsmirigyhormonok termelésében és lebontásában is fontos szerepet játszik. Tanulmányok igazolták, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy szeléntartalmú enzimre (a jodotironin 5-dejodinázra) is szükség van. Mivel hazánk nemcsak jód, hanem szelénhiányos területnek számít, ezért igen sok embert érint a probléma.

A szelén egyébként számos enzim alkotórésze, ráadásul kiváló antioxidáns is, így véd a káros szabad gyökök ellen, sőt egyes degeneratív betegségek esetében is megelőző hatással bírhat. A pajzsmirigy mellett fontos szerepe van még a máj, a hasnyálmirigy, a vese és az ivarmirigyek normál működésében is. Mivel az említett szervek megfelelő funkcióihoz elengedhetetlen a szelén, ezért hiánya esetén ezek zavart működése jelentkezhet, ilyen esetben tehát érdemes ellenőriztetni a szintjét!

Kutatások szerint már 3 hónap szelénpótlás után csökken az ATPO szintje. Így a tudósok azt javasolják, hogy a pajzsmirigybetegek ne csak a jódpótlásra fordítsanak figyelmet, hanem a szelén megfelelő bevitelére is!

Táplálkozás és pajzsmirigy

A megfelelően összeállított étrend hozzájárulhat a normál értékek eléréséhez. Javasolt ezért az ásványi anyagokban (pl. jód, szelén, cink) gazdag ételek fogyasztása, illetve a goitrogén hatású ételek (pl. káposzta) és a szója mellőzése, mivel ezek zavarják a pajzsmirigy normál működését. Mérsékeljük a tejfogyasztást is, mert a benne lévő kazein lebontása igen nehézkes, sok energiát von el a szervezettől, így a a pajzsmirigy hormontermelésétől is. Kerüljük ugyancsak az ízfokozókat, tartósítószereket, valamint a cukrozott ételeket is, mert ezek könnyen felboríthatják a hormonháztartást.

A kezelés

Pajzsmirigy-alulműködés diagnózis esetén gyógyszeres terápiára lehet szükség, melynek hatására a hormonszint normalizálódik és a tünetek is fokozatosan csökkennek, majd elmúlnak.

Amennyiben az állapot nem javul, felmerülhet az inzulinrezisztencia, a D-vitaminhiány vagy a mellékvesekéreg-elégtelenség gyanúja is, melyeket szintén kezelni szükséges! Kutatások szerint az autoimmun eredetű pajzsmirigyzavar és a szintén autoimmun gluténérzékenység gyakran együtt jár, ezért ilyen esetben érdemes lehet gluténmentes diétát folytatni.

Dr. Békési Gábor PhD
belgyógyász, endokrinológus, egyetemi docens
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!