Keresés
Close this search box.

Mit kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

//

Tapasztalatból tudja minden kisgyerekes szülő, hogy a most következő 10 hónap, melyet a gyerek a közösségben tölt, egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire számíthatunk, hogyan védekezhetünk, mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Dr. Opre Judit debreceni házi gyermekorvos a felsorolást rögtön a különböző légúti fertőzésekkel kezdi, melyek jellemzően cseppfertőzéssel terjednek a gyerekek között. A gyerekek kiabálnak, rohangálnak, néhánynak folyik az orra, köhécsel, tüsszög. Nehéz eltalálni azt a pontot, amikor a betegség már orvosi ellátást igényel.

Amíg az orrváladék áttetsző, könnyedén kifújható vagy leszívható, csak egyet-egyet köhécsel, láztalan a gyerek, addig egyszerű nátha vírussal van dolgunk, ami otthon kezelhető. Ilyenkor is fontos az orrspray-k, orrcseppek használata. Súlyosabb tünetek esetén azonban forduljunk orvoshoz!

Az előttünk álló őszi-téli időszakban természetesen nem nélkülözhető a vitaminok szedése, melyek lehetnek multivitaminok is, néhány készítmény nyomelemeket is tartalmaz.

Fontos ugyanakkor, hogy megfázás, nátha esetén átmenetileg hagyjuk abba ezek szedését, mert a vasat is tartalmazók táplálhatják a baktériumokat, ami nem segíti a gyógyulást.

Amennyiben hasmenés, ismételt, laza székletürítés jelentkezik, tilos a gyereket közösségbe vinni! A recept nélküli készítmények közül semmiképp ne adjunk neki olyat, amely bélmozgást lassító hatású!

A hasmenés, emésztőrendszeri fertőzés ideje alatt, illetve még a gyógyulás után 4-5 napig javasolt a tejfehérjementes étrend, mert így meg tudjuk előzni a másodlagos tejcukor-érzékenység kialakulását.

Jó hatásúak ilyenkor a probiotikumot, azaz a normál bélflórát helyreállító anyagot tartalmazó készítmények, melyek a hasmenés alatt és után is adhatók, sőt megelőzésként, az immunrendszer kondicionálása érdekében javasolt az őszi-téli időszakban folyamatosan adagolni.

Görcsös hasi fájdalom esetén azonban orvosi segítséget kell kérni, ilyen esetben ne kísérletezzünk „otthoni gyógymódokkal”!

Forrás: WEBBeteg

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!