Keresés
Close this search box.

A paleolit étrend javítja a szénhidrát-feldolgozó képességet

//

Napjainkban sokat hallhatunk és olvashatunk arról, hogy a szénhidrátok, főleg a könnyen oldódó szénhidrátok milyen módon károsítják egészségünket. Emiatt jelentős előnyökkel jár a szénhidrátokban szegény, népszerű nevén CH- diéta. Az sem mindegy azonban, hogy mit tud kezdeni szervezetünk az elfogyasztott szénhidrátokkal, azaz milyen a szénhidrát-feldolgozó képessége.

Étrendi változások

Az emberi evolúció 2,5 millió éve során, a mezőgazdaság kezdetei előtt őseink gyümölcsöt, zöldséget, csonthéjasokat, olajos magvakat, sovány húst és halat fogyasztottak. Ezzel szemben a modernkori ember számára a jelenleg legtöbb kalóriát jelentő gabonafélék, tejtermékek, finomított zsírok és cukor viszonylag rövid ideje számítanak alapvető tápláléknak.

Vizsgáljuk meg!

A svédországi Lund Egyetem Orvostudományi Karán dolgozó Staffan Lindeberg immár több éve foglalkozik a hagyományos emberi táplálkozás egészségügyi hatásaival. Kutatócsoportja már korábbi tanulmányaiban is figyelemreméltónak találta a keringési betegségek és a cukorbetegség hiányát Kitava-sziget, a Trobriand-szigetek és Pápua Új-Guinea területein, ahol „még” nem kaphatóak a modern korra és a földművelő társadalmakra jellemző élelmiszerek.

A svéd klinikai tanulmány keretében kutatócsoportja olyan vizsgálati alanyokat hasonlított össze, akiknek három hónapra „kőkorszaki” (paleolit) étrendet írtak elő, olyan páciensekkel, akiknek – a jelenleg rendkívül egészségesnek tartott és széles körben propagált – mediterrán diétát írták elő. Utóbbi főként teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, gyümölcsöt, zöldséget és finomított zsírokat tartalmazott.

A paleolit étrendet követő betegeknek sovány húsok, halak, gyümölcs, zöldség, gumós növények és csonthéjasok fogyasztását ajánlották, gabonaliszt helyett pedig olajos magvakból készült lisztet fogyaszthattak. Gabonafélék, tejtermékek és a só nem szerepelt az étrendjükben.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők közül mindenkinek magas volt a vércukorszintje (glükóz intolerancia) és egyesek közülük diagnosztizáltan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek. Ráadásul mindegyiküknél koszorúér betegséget mutattak ki.

Lássuk az eredményeket!

A vizsgálat számos hasznos tanulsággal zárult.

1. A paleolit étrendet követő csoport tagjainál 12 hét elteltével lényegesen kisebb lett a szénhidrát fogyasztását követően mért vércukorszint emelkedés (–26%), míg a mediterrán étrend szerint táplálkozóknál szinte alig változott ez az adat (–7%).

2. A kísérleti időszak végére a paleolit módon táplálkozó csoport minden tagjának normalizálódott a vércukorszintje.

3. A paleolit táplálkozás elveit követő csoportba véletlenszerűen választottak be túlsúlyos és normál testalkatú résztvevőket is. Semmilyen összefüggést nem figyeltek meg a testsúly és a derékkörfogat adatait illetően, bár a csoport tagjainak a vizsgálat végére valamennyivel csökkent a derékkörfogata.

4. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a kalóriabevitelen és a fogyáson kívül valami más is felelős lehet az étrendben szereplő szénhidrátok sikeresebb feldolgozásáért. A két csoport közötti leglényegesebb különbséget a paleolit étrendet követők által nem fogyasztott gabonafélék és tejtermékek, ugyanakkor a nagyobb mennyiségben fogyasztott, magas rosttartalmú, friss gyümölcsök jelentették.

Ez a tanulmány is igazolta a korábbi vizsgálatok eredményeit, hogy a magas glikémiás indexű (GI) gabonafélékben és tejtermékekben található anyagok jelentős mértékben és hátrányosan befolyásolják a szervezet szénhidrát- és zsíranyagcseréjét.

„ Ha javítani szeretnénk a csökkent szénhidrát-feldolgozó képességen és az inzulinrezisztencián, akkor a kalóriák vagy szénhidrátok mennyiségének számolása helyett talán okosabban tesszük, ha tartózkodunk egyes modern ételektől” – nyilatkozta Staffan Lindeberg, a kutatás vezetője.

Forrás: Science Daily, Ford. Homok Szilvia,
a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!