Keresés
Close this search box.

Az emésztőrendszer is „öregszik”, az életkor előrehaladtával

//

Az emésztőrendszert az idősödés során a mozgás, a fizikai aktivitás csökkenése, a táplálkozási nehézségek, a rendszeresen fogyasztott gyógyszerek és a csökkenő folyadékfogyasztás egyaránt negatívan érinti. Tekintsük át ennek következményeit és az állapotjavítás lehetőségeit!

Tünetek, következmények

Az emésztés lassulása – A fogak állapotának romlásával csökken a rágás hatékonysága, de a nyelv mozgékonysága is csökkent, melynek a falatok forgatásánál van kulcsszerepe. A nem kellően aprított és kevés nyállal kevert falatok emésztése tökéletlen. A sztrók, a Parkinson- és az Alzheimer-kór egyaránt nyelési nehézségekkel járnak. A nyelőcső perisztaltikájának romlása szintén lassítja az emésztést.

Nyelőcsövi reflux – A gyomorsav nyelőcsőbe jutásakor kialakuló savas irritáció okozza. Az életkor előrehaladtával tünetei egyre súlyosabbak. Kialakulásáért a rendszertelen, késői, valamint túlzott mennyiségű étkezések a felelősek. Előfordulását fokozzák bizonyos vérnyomáscsökkentők, illetve a túlsúly.

Fekélyek – Az ízületi bántalmakra és fájdalmakra szedett fájdalomcsillapítók, nem-szteroid gyulladáscsökkentők növelhetik a gyomor- és béltraktus fekélyesedésének, vérzésének kockázatát. Forduljunk orvoshoz, ha bármilyen emésztőrendszeri vérzésre utaló jelet észlelünk (véres hányás, sötét széklet, friss vér a székleten vagy törléskor).

Ritkább és gyengébb bélmozgás – Ennek következtében a béltartalom lassabban halad előre a tápcsatornában. A hosszabb tranzitidő nagyobb mértékű vízvisszaszíváshoz vezet, s a kedvezőtlen bomlástermékek felszívódása is fokozódik, csökkentve a szomjúságérzetet, fokozva a szorulásos tüneteket.

Szorulás – Jellemző tünetei: a nehézkes, fájdalmas bélmozgások; a kemény, száraz, nehezen ürülő széklet, illetve az ezek kapcsán kialakuló aranyér. Ezek hátterében a bélmozgás csökkenése, az elégtelen folyadékfogyasztás, a hiányos rostbevitel, az elégtelen rágás és az elfogyasztott gyógyszerek mellékhatásai állnak.

Gyógyszermellékhatások – A sokak által szedett vérnyomás regulátorok (kalcium csatorna blokkolók) hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást, de mellékhatásként szorulást okoznak. A mozgásszervi panaszokra szedett fájdalomcsillapítók szintén lassíthatják a bélmozgást, gátolhatják a bélrendszer ideghálózatát . A szorulásra szedett hashajtók pedig tovább rontják az emésztés hatékonyságát. Említést kell tennünk az idősek által gyakran szedett vízhajtókról is. Ezek mellett az idősek vagy isznak és wc-re szaladgálnak, vagy nem mernek inni, mielőtt elmennek otthonról, sokan pedig az időskori inkontinencia elkerülése érdekében csökkentik drasztikusan a folyadékfogyasztást.

Divertikulózis – a vastagbél falának kisebb-nagyobb kitüremkedései, melyek a 60 év fölöttiek mintegy felét érinti. Ezekben a kis tasakokban pangó széklet gyűlhet össze, ami felfúvódást, bélgörcsöt, esetleg gyulladást (divertikulitisz) is előidézhet. Utóbbi esetben erős hasi fájdalom, bélgörcsök, láz és hányás is jelentkezhet.

Polipok a bélben – A bélfalon megjelenő jó- és rosszindulatú burjánzások igen gyakoriak az 50 év feletti lakosság körében. Sokáig nem okoznak tünetet, de túlzott növekedésük esetén fizikai akadályt képezhetnek, ezzel rontva a bélműködést.

Hogyan javíthatunk ezeken az állapotokon?

1. A fizikai aktivitás megőrzése, fokozása – Hetente 5 nap, naponta legalább 30 perc testmozgás – sport, séta, torna jelentősen csökkenti az idősödéssel járó emésztőrendszeri panaszok megjelenését. Sőt, a fizikai aktivitás, a testmozgás az emésztőrendszer rákos megbetegedéseinek kockázatát is csökkenti.

2. Rostfogyasztás növelése – Főleg a természetes rostban gazdag , strukturált vizet tartalmazó ételek (zöldségek és gyümölcsök kíméletesen feldolgozva, vagy inkább nyersen, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek) fogyasztása – a magas tápérték mellett – segíti elkerülni a szorulásos panaszokat és csökkenti a diverkulózis (apró, elvékonyodott falú, kitüremkedő tasakok a bélfalon) tüneteit is. A rostok emésztése során a szervezet energiaellátásához és a regenerációhoz szükséges tápanyagokhoz is hozzájut a szervezetünk.

3. Megfelelő folyadékfogyasztással megelőzhető a kiszáradás okozta szorulás, és a vele összefüggésben felmerülő felszívódási rendellenességek megjelenése.

4. A gyógyszerezési szokások felülvizsgálata során érdemes kitérni a vízháztartást érintő gyógyszerekre és azok további vízigényének kielégítésére. A gyógyszerhasználat áttekintéséhez kérjünk orvosi segítséget! A rendszeresen szedett gyógyszerek legkisebb, még hatékony dózisának beállítása javasolt, illetve a felesleges gyógyszerfogyasztás elkerülése is. Az emésztőrendszeri tünetek megjelenése esetén kedvező hatást gyakorol az emésztőrendszerre (és a pénztárcára is).

5. A testsúly karbantartása a legtöbb krónikus megbetegedés kockázatát csökkenti. A túlsúly és az elhízás nemcsak az emésztőrendszer rendellenességeinek kockázatát fokozza, hanem a szív- és érrendszeri tünetek, a mozgásszervi panaszok és a metabolikus problémák előfordulását és súlyosságát is befolyásolja.

Fentiek figyelembevételével az életminőség jelentősen javulhat, s ennek következményeként vélhetően a gyógyszerfogyasztás is csökkenthető, így a mellékhatások jó részétől mentesülhet a szervezet.

Az ideális testsúly elérésének alapvető eszköze: a MÉRTÉKTARTÓ, vegyes étrend, a fizikai aktivitás, a testmozgás és a minőségi alvás. Az ételek közül a teljes értékű, kevésbé feldolgozott ételek segítenek az ideális testsúly elérésében és annak megtartásában.

Bóday Ádám
kutató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!