Keresés
Close this search box.

Önvédő stratégiák vírushelyzetben

//

Eltöprengtem, milyen békésen, gyanútlanul éltünk a koronavírus-járvány előtt. Legfeljebb izgalmas, tudományos sci-finek tűnhetett mindaz, amit tavaly február óta kisebb-nagyobb intenzitással megélünk. Sok az ellentmondó információ, egy viszont teljesen biztos: az egészség értéke megnőtt, megőrzése nagyobb figyelmet kap, mint valaha.

Azt reméltük, a hosszú karanténidőszakok után végre magunk mögött tudhatjuk ezt a pandémiát, és valóban relatív békés nyarat tudhatunk magunk mögött, viszont várható, hogy az ősz és tél folyamán bennünket sem kerül el a 4. hullám.

Sokan harcedzetté váltak, rutinosabban kezelik az újabb kihívásokat, mások viszont egészségük miatt a folyamatos szorongás állapotában élnek. Egyre több a feszült, intoleráns, arrogáns viselkedésű ember mindenütt.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mindez meddig tart, hányszor lesz még újabb és újabb hullám, mi legyen az influenza elleni és a COVID-19 elleni oltásokkal? Biztosat és egyértelműen jót nehéz mondani, ami viszont mindenkinek segíthet: az immunrendszer védelme és erősítése.

Várhatóan az ősz folyamán is egyre fontosabbá válik majd a távolságtartás, a fokozott higiéne, ami lassítja a hirtelen nagyszámú megbetegedések kialakulását és az egészségügy terheltségét. Azonban nem véd meg tartósan, és nem erősíti az immunrendszerünket!

Gondoljunk arra is, hogy az esetleg ismét szűkülő szociális kapcsolatok még gyengítik is az ellenálló képességet. Ezért az őszi-téli időszakban ismét fontossá válik, hogy jobban odafigyeljünk a szellemi-lelki-testi egészségre.

Milyen immunerősítőket ajánlok?

Az immunsejtek aktiválásával a szervezet könnyebben felismeri és eltávolítja az idegen és káros mikroorganizmusokat, baktériumokat, vírusokat.

Így ha be is jut valamilyen kórokozó a szervezetbe, hamarabb és kevésbé súlyos tünetekkel le tudjuk küzdeni azokat. Vagyis enyhébb panaszokkal és rövidebb lefolyással, gyorsabb regenerálódással számolhatunk.

Az alább felsoroltak serkentik az immunsejtek termelődését, fokozzák azok aktivitását, védik a nyálkahártyákat, gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatásúak. A teljesség igénye és a hatásmechanizmusok precízebb kifejtése nélkül ezeket javaslom szedni kúraszerűen, illetve egymást követően, váltogatva az előttünk álló hideg évszakokban:

1. C-VITAMIN 2-3×1gramm étkezés előtt – legalább június végéig.

2. CINK 50 mg/nap étkezés előtt – legalább április végéig.

3. SZELÉN 200 mikrogramm/nap étkezés előtt – legalább május végéig.

4. D-VITAMIN 5000 NE/nap étkezés előtt – legalább június végéig.

5. E-VITAMIN 1-2×400 NE/nap étkezés előtt – legalább május végéig.

6. MULTIVITAMIN (valamilyen jól felszívódó, szerves készítmény) 2×1 étkezés előtt – legalább május végéig.

7. GRÉPFRÚTMAG CSEPP 3×20-30 csepp 1-2 hónapon át – bármilyen vírusfertőzés esetén akár 4-6×30 csepp is használható az akut fázisban, majd azon túljutva, újra elég lehet ritkábban szedni további 2-3 hétig.

8. ECHINACEA 3×1 kapszula vagy 3×20-30 csepp – 3 hétig, majd 1 hét szünet, és ezt ismételjük ciklikusan legalább május végéig.

Ha ennél többre van szükség, akkor a következő szerekből is válogathatunk a fentiek mellé vagy helyett:

1. MACSKAKAROM 3×1 kapszula – evés közben vagy után – 2-3 hónapig.

2. KURKUMIN 2-3×1 kapszula étkezés előtt – 2-3 hónapig.

3. BETA-GLUCAN 3×1 kapszula étkezés előtt – 2-3 hónapig.

4. ASTRAGALUS 3×1 kapszula étkezés előtt – 2-3 hónapig.

5. CBD-olaj (5–15%-os) 2-3×10-15 csepp étkezés előtt – 2-3 hónapig.

6. PROBIOTIKUMOK: az immunrendszer fő ébren tartói, de az idegen betolakodókkal szemben is védenek. Ha gyenge a szervezet mikroflórája, könnyebben és gyakrabban betegszünk meg. Ha valaki gyógyszert szed – antibiotikumokat, hormonokat, szteroidokat, citosztatikumokat –, a mikroflóra nagyon meggyengül, ezért számukra feltétlen fontos a probiotikumok hosszabb távú szedése.

Figyelem! Minél magasabb hatóanyag-tartalmú készítményeket érdemes használni az előttünk álló időszakban, tehát a legtöbb embernek nem elég a dobozon található napi 1×1 kapszula. Gyermekeknek természetesen kisebb adagok szükségesek.

Intenzívebb immunerősítésként hetente 1-2-szer sokféle vitaminból, ásványból és immunerősítő gyógynövényből összeállított immunerősítő vitamininfúziót és injekciót is lehet adatni. Aki legyengült, nagyon kimerült, túlhajszolt, valamilyen műtéten vagy elhúzódó betegségen esett át, azoknak feltétlen javaslom.

Milyen teát javasolt inni?

1. Nagyon jó immunerősítő a Lapacho tea: 5-6 percig főzni és utána még 5-10 percig áztatni is kell, mert a kéregből a hatóanyagok így jobban kioldódnak. Mézzel, esetleg gyömbérrel is ízesíthető.

2. Az Echinacea tea arabinogalactan tartalmának köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő, de segíti a vírusok ellen küzdő fehérvérsejtek működését is.

3. A gyömbérben található csípős ízt adó gingerol és sogaol gyulladáscsökkentő hatású, és serkenti a vérkeringést. Glikozidokat, illóolajokat is tartalmaz, melyek támogatják a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

4. A csipkebogyó a legjobb természetes C-vitaminforrások egyike, de a felszívódását segítő rutint, továbbá A-, K- és B-vitaminokat is tartalmaz. Ezt a teát ne főzzük és ne is forrázzuk le! Inkább langyos vízben áztassuk éjszaka és mézzel ízesítve langyosan fogyasszuk.

5. A kakukkfű teát gyakran használják száraz köhögésre, de az illóolajaiban található timol és karvakol fenoloknak köszönhetően fertőtlenítő hatású, továbbá stimulálja az immunrendszert is.

6. A kamilla gyulladáscsökkentő azulént tartalmaz, de immunerősítő bioflavonoidok, légutakat védő glikozidák is vannak benne. Nyugtatja és regenerálja a nyálkahártyákat.

7. A citromfű illóolajat, flavonoidokat, rozmaringsavat, cseranyagokat, keserűanyagokat is tartalmaz, ezek gátolják a vírusok szaporodását és izzasztanak. Feszültségoldó hatása miatt is érdemes fogyasztani az őszi-téli időszakban.

8. A menta baktérium- és vírusölő hatású mentolt, amentont és karvont is tartalmaz. Ezek tisztítják a légutakat, párologtatva fertőtlenítik a levegőt. A kellemes ízű növény gyulladáscsökkentő és immunerősítő flavonoidokban is bővelkedik.

9. A zsályát tea és fűszer formájában is érdemes minél többet fogyasztani. Magas polifenol és rozmaringsav tartalmának köszönhetően antibiotikus, gyulladáscsökkentő, izzasztó hatású, a légzőszervi megbetegedések egyik legjobb ellenszere!

10. A bodzabogyó szintén sok flavonoidot tartalmaz, így ez is jó immunerősítő, gyulladáscsökkentő, továbbá segíti az izzadást és mérsékeli a köhögést.

A felsoroltakból készíthetünk teakeverékeket is. Az elkészítéskor általában 2 púpos evőkanálnyi teát forrázunk le 1 liter vízzel, 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük, ízlés szerint mézzel, gyömbérrel, fahéjjal vagy kardamommal ízesítve fogyasztjuk őket.

Mit fogyasszunk még?

Ételeink és italaink kiválasztásánál is előnyben részesíthetjük azokat, melyekben magas a gyulladáscsökkentő, immunerősítő, emésztést, májműködést és kiválasztást támogató bioaktív alkotók aránya:

Homoktövis: a benne található nagy adag C-vitaminnak, a sok gyulladáscsökkentő flavonoidnak és a nyálkahártyákat védő, immunerősítő karotenoidoknak köszönhetően nagy segítségünkre lehet a betegségek megelőzésében és leküzdésében.

Gyömbér: gazdag cserzőanyagokban és glikozidokban, ezek jó fertőtlenítő, nyálkahártyaösszehúzó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ne csak teaként fogyasszuk, hanem minél több ételbe is tegyük bele!

Kurkuma: festékanyaga a curcumin erős gyulladáscsökkentő szer. Fokozza a vérkeringést, antioxidáns hatású, antibakteriális és vírusölő, stimulálja a máj méregtelenítő funkcióit is. Minél több ételbe tegyük bele!

Hagymafélék: a fokhagyma és a vöröshagyma sok baktérium- és vírusölő allicint tartalmaz, továbbá a bennük található ajoen csökkenti a vérlemezkék összecsapzódását és fokozza a fibrinolízist, vagyis véd a trombózis ellen.

Garatfertőtlenítés

A munkahelyen, a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön is érdemes orr- és garatfertőtlenítőt használni, az alábbiakat jó szívvel ajánlom mindenkinek:

PROPOLISZ: erős baktérium- és vírusölő, hatékony fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szer. Mézzel összekeverve vagy teában is fogyasztható, de nagyon intenzíven hat, ha spray formában többször is befújjuk a garatba. Utána 15-20 percig ne együnk, ne igyunk, hogy minél intenzívebben ki tudja fejteni hatását.

TEAFAOLAJ: pár cseppet vízbe cseppentve hatékony toroköblítőt készíthetünk, mellyel gargalizálhatunk, de ezt ne nyeljük le!

GRÉPFRÚTMAG cseppel is lehet öblögetni vagy naponta többször spray formájában befújni.

SVÉDCSEPPET kortyolni vagy azzal gargalizálni is érdemes, mert a benne található alkohol és sokféle gyógynövény fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.

Strepsils, Neoangin, Tantum verde, Medistus márkájú fertőtlenítő és vírusölő cukorkát is lehet időnként szopogatni vagy spray-vel fújni. Ezeket hónapokon át rendszeresen ne használjuk, mert elpusztítják a száj-garat mikroflóráját és gombásodást idézhetnek elő.

Énvédő életmódtippek

Ha körülnézünk, azt láthatjuk, hogy sokaknak extra adag stressz jut. Aki dolgozik, annak gyakran többet és változó elvárások közepette, nagy rugalmasságot és tűrőképességet igénylő módon kell ezt tennie. Aki nem dolgozik, annak az egzisztenciális bizonytalanság, a szorongás nehezíti meg az életét. Emiatt a szellemi és lelki higiéné most különösen nagy fontosságú lett.

Ezért én igyekszem kerülni a pánikkeltő híreket a tévében, rádióban és más médiákban. Ehelyett inkább olvasok, olyan filmeket nézek, melyek lelkileg feltöltenek, a hitet és bizalmat erősítik bennem és igyekszem minél kreatívabban helytállni a mindennapokban.

A gondos, de nem kényszeres higiéné betartásán kívül fontosnak tartom, hogy az előttünk álló hideg időszakban legalább 2,5 liter meleg italt (elsősorban gyömbéres gyógyteákat, zöldteát) igyak, egészséges ételeket, sok gyümölcsöt egyek.

Az elegendő és pihentető alvás szintén nélkülözhetetlen a jól működő immunrendszerhez, ráadásul megóvja a lelket sok szorongató érzéstől.

A hidegebbre forduló időben aki tud, szaunázzon heti 1-2-szer, mert az erős izzadás egy sereg felesleges anyagtól szabadítja fel az immunrendszert, stimulálja a fehérvérsejteket és oldja a feszültséget, mert csökkenti a stresszhormonok szintjét. Ha nem tud szaunázni, vegyen jó meleg illóolajos (fenyő, zsálya, citromfű, levendula) fürdőket, mert a magasabb hőfok is aktiválja az immunsejteket, serkenti a hőlabilisabb mikroorganizmusok szétesését, a fokozott keringés pedig segít tisztítani a vért és a nyirokrendszert, továbbá ellazít, ugyancsak oldja a stresszt.

Végül igyekezzünk nagy fegyelemmel rendszeresen sportolni, a szabadban mozogni! A testi eltunyulás, leépülés magával vonja a szellemi és lelki hanyatlást, legyengíti az ellenálló képességet is.

Ezért adottságaink, lehetőségeink szerint okvetlenül iktassunk be rendszeresen valamilyen testedzést is.

Vírusokkal megküzdeni tudó nagyon erős immunrendszert, rendíthetetlen hitet, bizalmat és optimizmust kívánok mindenkinek!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06 (20) 588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!