Keresés
Close this search box.

A hosszú COVID – tüdőgyógyász szemmel

//

A folyamatos tünetes COVID-19-megbetegedést és a poszt-COVID-19-szindrómát, mely a megfertőződés után 12 héttel is fennáll, együttesen long-COVID-szindrómának, azaz hosszú COVID-19-nek nevezzük. Bár a koronavírus-fertőzésből a felépülés sokaknál csak néhány napig tart, vannak azonban, akiknél a folyamat sokkal tovább fennáll, függetlenül a tüneteik súlyosságától.

Folyamatos, tünetes COVID-19-nek nevezzük azt az állapot, amikor a koronavírus-fertőzés tünetei és jelei a betegség 4. hetétől egészen a 12. hétig tartóan fennállnak.

Poszt-COVID szindróma esetén – a vírusfertőzés utáni negatív teszteredmény ellenére – maradványtünetek, károsodások jelentkezenek fertőzésen átesetteknél.

A hosszú COVID-19 széles tünetskálája: légszomj, nehézlégzés; rendkívüli fáradtság, fáradékonyság; heves szívverés; mellkasi fájdalom vagy szorító érzés; alvászavar, álmatlanság; memória- és koncentrációs problémák; szédülés; bizsergés érzése; ízületi fájdalom; ízlelés- és szaglásvesztés vagy zavar; fülzúgás, fülfájás; depresszió, szorongás; hányinger, hasmenés, gyomorfájás, étvágytalanság; magas testhőmérséklet; bőrkiütések.

A hosszú COVID tüdőgyógyászati következményei a tüdő nagyfokú érintettségére utalhatnak, melynek hátterében a tüdőszövetek kóros gyulladása, valamint kislégúti károsodások állhatnak.

A COVID utáni tüdőgyógyászati ellátásra jelentkezők átlagéletkora kb. 47 év, nők és férfiak azonos arányban szerepelnek. A fertőzés kapcsán az akut szakaszban a páciensek közel harmadánál (29%) alakult ki tüdőgyulladás. Ez az arány a poszt-COVID időszakban már „csak” 10% volt. A fertőzés tehát sokaknál hónapokkal később is látható elváltozásokat okoz a tüdőn.

A fertőzés következtében a léghólyagocskák károsodhatnak, a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, így romlik a gázcsere a tüdőben, s ezzel együtt testszerte az oxigénellátás. Emiatt csökken a beteg terhelhetősége, kevésbé tud koncentrálni, erőtlennek érzi magát, állandó fáradtságra panaszkodik.

Amennyiben a koronavírus-fertőzésből való felépülés után ilyen tüneteket tapasztal, javasolt szakorvoshoz fordulnia.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus főorvos
TüdőKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!