Keresés
Close this search box.

Tippek vírusok ellen – nem csak gyerekeknek!

//

Ahogy az várható volt, a korábbi izoláció miatt elmaradt szokásos vírusfertőzések – mintha most be akarnák pótolni a kimaradt 1-2 évet – halmozottan és erősebb tüneteket okozva terjednek. Már szeptemberben sokan megbetegedtek, azóta egyre több gyerek és felnőtt kap el (akár többedszerre is) valamilyen vírust. Pedig messze van még a tavasz…

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – felsorolok néhány módszert, mellyel sokat tehetünk gyerekeink és saját egészségünk védelméért, vagy azért, hogy ha le is döntött bennünket egy kórokozó, enyhébb tünetekkel, hamarabb és szövődménymentesen túljussunk az infekción.

Mit szedjünk? – Fertőzés, nátha esetén szedjünk a következőkből 7–10 napig legalább 2-3-félét: béta-karotin, B-vitamin komplex, beta-glucan kapszula, C-vitamin, cink, fokhagyma, grapefrútmag-kivonat, macskakarom, magnézium, shiitake gombakapszula.

Immunerősítő szerek – A teljesség igénye nélkül, például a Colostrum kapszula: ez az anyatej fő immunerősítő komponense, fokozza a fehérvérsejtek termelődését és aktivitását, vagyis a sejtes immunválaszt. Ez védi a babákat a szoptatás idején. Gyerekeknek adhatjuk megelőzésre és kezelésre is. Beta-glucan: különféle növények, gombák és baktériumok sejtfalában található. Főleg a macrophag granulocyták (takarítósejtek) aktivitását fokozza, segíti az idegen sejtek, kórokozók kisöprését. Apigenin: a búzacsíra, petrezselyem, zeller, egyes gombák és a kamilla közös immunerősítő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő komponense. Egyes vizsgálatok szerint mérsékeli a citokin-vihart és támogatja az immunrendszer „hibajavító” képességét is.

Probiotikumok – Szervezetünk tömegének mintegy 10%-át a velünk élő mikroorganizmusok teszik ki. Edzésben tartják az immunrendszert, megvédenek bennünket a kórokozóktól, segítenek az emésztésben és egyes vitaminok termelésében is. Károsodásuk jelentős immungyengeséghez, krónikus fertőzésekhez, gyulladásokhoz, allergiákhoz vezet. A sérült bélflórát probiotikumokkal regenerálhatjuk. Gyakori hiba, hogy a probiotikumot a felírt antibiotikummal együtt szedik be, vagy csak túl rövid ideig alkalmazzák (1-2 hét). Sérült bélflóra esetén átlagosan 3-4 hónap szedési idő szükséges.

GyógyteákLapacho tea vagy Tefedim tea mézzel: remek immunerősítők, segítik a vírustoxinok kiürülését, segítik a regenerálódást. Bodza- és hársfatea: izzasztók, köhögéscsillapítók, főleg a nyák felszakadását serkentik. Kakukkfű tea: a száraz köhögés csillapítására. Gyömbéres gyógytea mézzel: vírusölő, nyákoldó és lázcsillapító hatású. Kicsiknek rövidebb ideig áztassuk a gyömbért, hogy ne legyen csípős ízű! Zsályatea: gyulladáscsökkentő, regenerálja a nyálkahártyát. A gyógyteákba ne tegyünk citromot és cukrot, kevés mézzel ízesíthetjük őket!

Házi gyógymódok – Az orvos náthára, köhögésre és torokfájásra sokféle gyógyszert felírhat, ezek többsége antibiotikum. Létezik számtalan házi recept, mely többé-kevésbé jól bevált. Ilyen például a fokhagyma mézzel, a kövirózsacsepp fülgyulladáskor vagy a tormapakolás köhögés esetén. Legjobbak azok a házi szerek vagy módszerek, melyek elősegítik a szervezet saját védekező erőinek megerősödését és támogatják a kórokozókkal vívott küzdelmet.

Orrcseppek – A gyulladáscsökkentő orrcseppek kétségtelenül enyhítik a náthás panaszokat, de csak rövid ideig szabad használni őket, mert az alkalmazásukat követő néhány óra múlva ellenreakció léphet fel, a nyálkahártya ismét megduzzad, de most még erősebb mértékben.

A nátha tüneteinek kezelésére gyakran elegendő a sóoldat alkalmazása és a lakás levegőjének nedvesen tartása. Újszülöttek és kisgyermekek esetében legcélszerűbb, ha izotóniás (0,9%-os) sóoldatot használunk. Az oldatot kétnaponta kell frissen elkészíteni. Desztillált vízzel készült sóoldat készen is kapható a gyógyszertárakban.

Torokfertőtlenítők Propolisz spray: a garatba egy héten át, napi többször alkalmazzuk – ezt lehet oviba és iskolába menetkor reggel is rendszeresen befújni. Tantum verde spray vagy cukorka elszopogatása 3-7 napon keresztül szintén hasznos lehet.

„Edzés” a hidegben – Gyermekeinket szoktassuk hozzá már korán az időjárás váltakozó feltételeihez. Ellenállóerejük növeléséhez sok friss levegőre van szükségük. Már az egyéves gyermek is tölthet akár 3-4 órát télen a szabadban. Nem tévedés: a hideg levegő jót tesz megfázás ellen! Az a gyermek, aki egész nap túlfűtött helyiségekben tartózkodik, könnyebben kap fertőzéseket.

Réteges öltözködés – Különösen gyermekekre igaz: mindig egy réteggel kevesebb ruhát adjon gyermekére annál, mint amit helyesnek gondolna! A gyermekeket gyakran túlöltöztetik, ezért könnyen megizzadnak. Az izzadás a bőr erős lehűléséhez, ezáltal elégtelen vérellátásához vezethet, ami pedig a megfázáshoz teremt kedvező előfeltételeket. Fontos azonban, hogy melegen kell tartani a lábat, a vese tájékát és a füleket!

Légzőgyakorlatok – Sokat segít a tüdő „holt tereinek” átlevegőztetése is. Javul a vér oxigénszintje, a szövetek keringése és a gyulladásos anyagok eltávolítása is. Mérsékeli a köhögési ingert, segíti felszakadni a letapadt váladékot. Napi 2-3×5-5 percig ajánlott – játékosan még kicsikkel is – végezni.

Szobahőmérséklet – Ne fűtsük túl a lakást! Napközben elég 22 fok, éjszaka legfeljebb 15–18 fok legyen. Párásítsunk! A nedves levegő különösen a kruppra hajlamos gyerekeknek fontos.

Inhalálás A vízgőz önmagában is nedvesíti a légutakat, jobb vérellátást eredményez. Légúti panaszok esetén inhaláljunk eukaliptusz-, kakukkfű- vagy borsmentaolajos sós vízzel, de a gőz ne legyen túl forró!

Mellkasborogatás – Hasznos segítség megfázás és bronchitis esetében. Jól kicsavart, nedves törülközőt tekerjünk a beteg mellkasa köré. Erre száraz flanel- vagy gyapjúkendőt borítsunk, mely teljesen lefedi a nedves borogatást. Maximum két órán keresztül hagyjuk a testen. Végül száraz törülközővel dörzsöljük végig az érintett testfelületet. Éjszakára ne hagyjuk fenn a borogatást.

Infralámpázás – napi 1-2×20 percig érdemes használni. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású.

Szauna – aktiválja az immunsejteket, segít kiválasztani a toxikus anyagokat, a hideg-meleg váltakozása edzi a szervezetet. Előtte és közben ne igyunk, de utána fogyasszunk 1 órán belül 1 liter folyadékot, gyógyteát. Gyerekek 7 éves kor felett, rövid ideig használhatják. Csak láztalan állapotban szaunázzunk! Ha 38,5 ºC fölé emelkedik a testhőmérséklet, inkább hűtőfürdőt, zuhanyt vagy priznicelést ajánlunk.

Váltó lábfürdő – Jól bevált módszer. Áztassuk a lábakat 3 percen keresztül 35–38 ºC-os vízben, majd 5-10 másodpercre mártsuk hideg vízbe. Mindezt ismételjük meg háromszor egymás után.

Váltózuhany – Hasznos az immunrendszer erősítéséhez. Zuhanyozzunk olyan meleg vízzel, amelyet még el tudunk viselni, majd befejezésként 1-2 percig hideggel (12–18 ºC) csapassuk le testünket a lábaktól felfelé, a szív irányába haladva. Ismét váltsunk jó melegre, majd jöhet újra a hideg, mindezt ismételjük háromszor, majd alaposan törülközés után bújjunk jó meleg ruhába.

Figyelem! Mivel a váltózuhany erős keringésaktiváló, álmatlanság esetén nem ajánlott este alkalmazni – reggel viszont remek ébresztő.

Száraz ledörzsölés – Erősíti a szervezet védekezőerőit, hatására kevésbé válunk fogékonnyá a fertőzésekre. Legjobb, ha a reggeli órákban átdörzsöljük a bőrt frottírtörülközővel, szivaccsal vagy testkefével a lábaktól felfelé a szív irányába, míg a bőr enyhén rózsaszínűvé nem válik vagy melegérzet fel nem lép. Az átdörzsölés frissítő hatású, ezért este ne végezzük!

Pihenés – Banális tanács, de sokan nem veszik komolyan mind megelőzésként, mind panaszok esetén az elegendő pihenés, a sok alvás biztosítását.

Jó egészséget, betegség esetén enyhe tüneteket, gyors javulást és szövődménymentességet kívánok mindenkinek!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák kezelése
Tel: 06/20-588-28-10 www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!