Keresés
Close this search box.

Idősen se hagyja abba a sportot!

//

40-50 éves kor felett se mondjunk le a remek fizikai kondícióról és állóképességről! Az edzés intenzitását igazítsuk azonban életkorunkhoz, erőnlétünkhöz, mert fő a biztonság, a sérülések megelőzése!

A sport – számos pozitív hatása mellett – az idő előrehaladtával segít fenntartani az életminőséget, lassítja a szervezet természetes leépülését. Az élethosszig tartó fizikai aktivitás nemcsak a fitt külsőn látszik meg, de az időskori egészségünkre is pozitívan hat.

Idősödve azonban gyakrabban kell szembenézni a sportot, a testmozgást nehezítő, illetve bizonyos formáit esetleg kizáró panaszokkal.

Ilyenek lehetnek például a nem csak esztétikai problémát jelentő, komolyabb visszeres panaszok, a porckopás és az ízületi- vagy izomfájdalmak.

Ezek az ártalmak leginkább a hosszú távon folytonosan ismétlődő terhelések összeadódásának eredményei. Akik évek, évtizedek óta nehéz és egyoldalú terheléssel járó fizikai munkát végeznek vagy sportolnak, azoknál még gyakoribb az ilyen jellegű károsodás.

Tudomásul kell vennünk, hogy már 40 éves kor felett fokozatosan csökken a teljesítőképesség, az izomtömeg, a csontsűrűség és gyengül az erek rugalmassága, ami visszerek kialakulásához vezethet.

Ráadásul a regenerációs képesség is folyamatosan lassul. A rendszeres testedzés segíti a mozgékonyság és rugalmasság megőrzését, ám a helytelenül végzett gyakorlatok és a túlterhelés még ronthatja is az ízületek állapotát.

Az esetleges sérülések, mozgásszervi problémák rehabilitációjához aktív és passzív módszereket is alkalmazhatunk.

Aktívan tudjuk segíteni a gyógyulást rendszeres gyógytornával és rehabilitációs edzésekkel.

A passzív módszerekhez tartoznak a különféle masszázsok, a fizioterápiás és a gyógyszeres kezelések.

Fülöp Tibor
sportlabor vezető

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!