Keresés
Close this search box.

Ízületi gyulladás? Változtass az étrenden is!

//

Ízületi gyulladás esetén fontos tudnunk, hogy az orvosi kezelésen túl a táplálkozással is befolyásolhatjuk állapotunkat. Bizonyos ételek képesek csökkenteni a tüneteket, de olyanok is vannak, melyeket viszont érdemes kerülnünk.

Idősebb korban az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás. A helyes diagnózis felállításához iránymutatók lehetnek az olyan jellemző tünetek, mint például a fájdalom, duzzanat, mozgáskorlátozottság, bőrpír, láz, levertség, étvágytalanság stb. A laborvizsgálatok is hamar jelezhetik a gyulladást, de szükségessé válhat ultrahang-, röntgen-, CT- vagy MRI-vizsgálat is a pontos diagnózis és a megfelelő terápia összeállításához.

Az Arthritis Foundation szerint az orvosi kezelés természetes kiegészítője lehet a célzott étrendis. Bár nincs kimondottan ízületi gyulladást gyógyító táplálkozás, bizonyos élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatása jótékonyan hat a kínzó tünetek ellen.

A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Kiemelendő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint.

Az ízületi gyulladással élőknek gyakran magas a koleszterinszintje, melynek csökkentése pozitívan hat a gyulladásra is.

A túlsúly extra terhet ró az ízületekre, sőt a gyulladás fennmaradásához is hozzájárul. A megfelelően összeállított étrend (nem a fogyókúra!) a legfontosabb eszköz a tartós fogyáshoz.

Ezt edd!

1. Olajos halak – A zsírosabb tengeri halak rengeteg egészséges omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mely jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír. Együnk hetente legalább egyszer szardíniát, makrélát, tonhalat vagy lazacot! Alternatívaként növényi omega-3 források: chiamag, lenmag és lenolaj, diófélék.

2. Olajok – Az extra szűz olívaolajnak különösen magas a polifenol tartalma, ami nemcsak a koleszterinszintre hat kedvezően, de a gyulladásokat is képes mérsékelni. E tekintetben az avokádó- és a sáfrányosszeklice-olaj is jó választás. Ne hevítsük, fogyasszuk salátákra csepegtetve!

3. Leveles zöldségek – A spenót, kelkáposzta, mángold és a salátafélék gazdagok klorofillban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban, melyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben, a gyulladáscsökkentésben és erősítik az immunrendszert.

4. BrokkoliSulforafán nevű összetevője a kutatások szerint képes lassítani az ízületi gyulladás előrehaladását, ezenkívül nagyszerű K- és C-vitaminforrás. Csak félpuhára főzzük, különben elillannak értékes összetevői!

5. Zöld tea – Magas polifenol tartalma miatt jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír.

6. Fokhagyma – Diallil-diszulfid nevű hatóanyaga képes felvenni a harcot azon enzimek ellen, melyek roncsolják a porcokat.

7. Diófélék – Jót tesznek a szív-érrendszernek, gazdagok magnéziumban, kalciumban, cinkben, E-vitaminban és rostokban. Alfa-linolénsav tartalmuk erősíti az immunrendszert. Napi egy maréknyi fogyasztása javasolt.

Fentiek nagyrészt a mediterrán diéta összetevői, de az ehhez nagyon hasonló DASH-diéta is bizonyítottan enyhíti a gyulladással összefüggő szív-érrendszeri, illetve ízületi betegségek, sőt az Alzheimer- és a Parkinson-kór tüneteit is.

Ezt mellőzd!

Cukor – A finomított cukrok a citokinek felszabadulását okozhatják, melyek a gyulladás közvetítői a szervezetben. Érdemes visszafogni a cukros üdítők, az édes tea, kávé és a „rejtett cukrot” tartalmazó ételek fogyasztását is.

Finomított szénhidrátok – A fehér kenyérben, fehér rizsben, a chipsekben, a sós kekszekben található finomított szénhidrátokat nemcsak ízületi gyulladás, hanem összességében az egészséges életmód érdekében érdemes kerülni.

Az egyénre szabott étrend összeállításához érdemes figyelembe venni még az egyéb betegségeket, családi hajlamokat, az esetleges ételérzékenységet vagy intoleranciát is.

Szarka Dorottya
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!