Keresés
Close this search box.

Jön a tavasz, legyünk aktívabbak!

//

A téli hidegben a kelleténél is több időt töltöttünk a fűtött szobában, a fotelben, a tévé előtt vagy végeláthatatlan home office munkával. Sokan kényelem vagy időhiány miatt teljesen felhagytak az egészséget, erőnlétet és állóképességet fenntartó rendszeres testmozgással. Ideje hát mielőbb aktivizálni magunkat!

Testileg az a cél, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktassuk a szív- és érrendszert, a keringési-, a légzési- és a mozgásszervrendszert. Lelkileg pedig hasznos lehet, ha előre meghatározzuk azt a célt, amelyet szeretnénk elérni, legyen ez akár egy kocogással, futással megtett táv vagy az aktív edzéssel, tornával töltött idő hossza.

Az edzés során a szervezet valójában stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy betartsuk a fokozatosság elvét, ismerjük a saját korlátainkat és megtartsuk a terhelés-pihenés helyes arányát. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal, kipihenten folytathatjuk az edzést.

A sport előtti bemelegítés nemcsak azért fontos, hogy lazábban vegyük az akadályokat, hanem a sérülések esélyét is csökkenthetjük vele. Ez bármilyen sport esetében igaz. Bemelegítésként némi gimnasztika után érdemes lendületesen gyalogolni, amit később lassú kocogás válthat fel. Így serkentjük a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, emelkedik az izomhőmérséklet, a hajszálerek pedig kitágulnak. Sokaknak segíthetnek a bemelegítő krémek is.

Végezzünk kardio- és izomfejlesztő mozgást is!A kardiomozgás az izmok erősítése mellett fenntartja a rugalmasságot is. Remek, ízületkímélő kardioedzést jelent például az úszás.

A levezetés is elengedhetetlen, mivel lazítja az izomzatot, gyorsítja a regenerációt, javítja a későbbi teljesítményt. Nyújtáskor az izmokat statikusan, vagyis rugózó mozdulat nélkül nyújtsuk meg. Minden testhelyzetet 10-20 másodpercig tartsunk ki.

Ne terheljük túl az ízületeket! Bizonyos mozgásformák óriási terhet jelentenek a térdízületeknek, ilyen például a kemény talajon való futás vagy az ugrálással járó sportok.

Különösen azokat fenyegetheti a térdfájás, akiknél a porckopás, a kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is megtalálható. Ilyen tényező lehet a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák.

Fontos feladat tehát a testsúly rendezése, mivel a normál testsúly kevesebb terhet ró a térdekre, sőt számos betegség kockázatát is csökkenti. Ne tűzzünk ki célul azonban gyors és jelentős fogyást! Már egy kis változás is nagy könnyebbséget jelenthet a szervezetnek, az ízületeknek.

Akut fájdalom esetén kerüljük a megerőltető sportágakat, például a futást vagy a teniszt, ilyen esetekben ideális mozgásforma az úszás.

Válasszunk modern gyógymódokat! Fájdalom, sérülés esetén segíthetjük a gyógyulást például lökéshullám-terápiával és regeneráló krémekkel. Porckopás esetén pedig nagy segítséget jelenthet a hialuronsav és az orvosi kollagénterápia is.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos
fájdalomközpont.hu

Sport öregedés ellen?

Számos kutatás bizonyítja, hogy az erőnléti edzések (pl. biciklizés, futás, aerobic), illetve az izomerősítő módszerek (pl. a súlyemelés) kombinációja elképesztő mértékbenlassítja az öregedést, védiaz idősödő szervezet egészségét.

Egy német kutatócsoport sejtszinten vizsgálta a sport hatásait. Megállapították, hogy a testedzés többek között növeli a telomérek – a sejtek kromoszómáinak végein található DNS-szekvenciák – hosszát, aktivitását, illetve testszerte a mitokondriumok (energiatermelő sejtalkotók) számát, melyek a hosszabb és egészségesebb élet zálogai.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!