Keresés
Close this search box.

Ég, szúr, fáj!

//

Sokan, főként nők tapasztalnak a nyári strandolások, fürdőzések kapcsán „felfázásos” tüneteket. Ezekért valójában a vízből a hólyagba bejutott kórokozók felelősek. Mit tehetünk a megelőzés és a gyors gyógyulás érdekében?

A természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók a fül- és szemtünetek mellett kellemetlen alhasi panaszokat is okozhatnak, melyeket a „felfázás” jelzővel szoktunk illetni. Igaz, hogy a tüneteknek van köze a hideghatáshoz, hiszen például nagyon sok anyuka kap hólyaghurutot, miközben a medence partjáról vizes fürdőruhában felügyel a vízben pancsoló gyermekekre. A vizes fürdőruhában lehűlő alhasi részen az erek beszűkülnek, gyengül a vérkeringés, és így a védekezés hatékonysága: a kórokozók könnyebben tudnak megtapadni a hólyag falán és gyulladást okoznak. Leggyakoribb „bűnösök” a baktériumok, főleg bélbaktériumok, melyek közül az E. Coli-t említhetjük meg elsősorban. Nem elhanyagolható azonban a Klebsiella, Enterobacter és Proteus fajok jelenléte sem.

A húgyhólyag-gyulladás az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés. Statisztikák szerint a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer megtapasztalta már az égő, szúró fájdalmat, amit görcsös vizelési inger kísér, ám vizelet nem vagy csak néhány csepp távozik. Előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is előfordulhat. Ha a fertőzés nemcsak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezhet.

Visszatérő probléma

Sokan látszólag épphogy kilábaltak a betegségből, a panaszok rövid idő elteltével ismét fellángolnak.

Húgyúti fertőzésekre különösen hajlamosíthatnak a következő tényezők: férfiak esetében a prosztata megnagyobbodása, hólyagnyaki merevség, húgycsőszűkület következtében kialakuló vizeletpangás, hólyagkövesség, nőknél különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők, fogamzásgátlók szedése, illetve a menopauza időszaka. Természetesen mindkét nem esetében rizikótényező lehet a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

Kezelési lehetőségek

Oki terápiaként húgyúti fertőtlenítők és egyszerűbb esetben 1-2 napig antibiotikum tartalmú granulátum adagolása javasolt. Súlyosabb vagy visszatérő fertőzések, gyulladások esetén széles spektrumú antibiotikum adását kezdjük, melyet a vizelettenyésztés eredménye alapján a kórokozó érzékenységének megfelelően adunk és a későbbiekben szükség szerint módosítunk.

Húgyúti fertőzések esetén emellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfogyasztás. Hatására hígul a vizelet és ilyen módon csökken a baktériumok koncentrációja is.

Tüneti terápiaként non-szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók szedése is szóba jöhet, illetve a gyógynövényteák (pl.csalán és cickafarkfű) fogyasztása is sokat segíthet.

Megelőzhető?

A fertőzések megelőzésére a bő folyadékbevitel mellett törekedni kell a gyakori vizeletürítésre (soha ne tartsuk vissza), illetve arra, hogy a hólyagból minden vizelet kiürüljön. A panaszok kiújulását megelőzendő kezeltessük a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is.

Arra érzékenyek kerüljék a lábról való felfázást, hideg kövön mezítláb járást és a hideg vízben fürdőzést, ami – mint írtuk – rontja a kismedencei keringést, és így a baktériumok szaporodásával szembeni ellenálló képességet is.

Gyakran visszatérő hólyaghurut esetén a laboratóriumi vizsgálatok mellett fontosak lehetnek a különböző képalkotó eljárások is (ultrahang, röntgen, CT), illetve bizonyos esetekben hólyagtükrözésre is sor kerülhet. Ezek segítségével kiszűrhetők, diagnosztizálhatók különböző urogenitális fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések, fennálló vese- vagy vesevezeték-kövesség, esetleges daganatos elváltozások.

A háttérben álló esetleges betegségek megfelelő kezelése véget vethet a fájdalmas hólyaghurutok végeláthatatlan sorozatának.

Dr. Szűcs László
urológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!