Keresés
Close this search box.

Fájhat-e a sport?

//

Az egészség és állóképesség megőrzésének feltétele a rendszeres testedzés. Amennyiben a mozgás fájdalommal jár, fontos különbséget tennünk fáradtság, izomláz, túledzettség, illetve sérülés vagy egyéb okok miatt kialakult elváltozás között, mely a pihenéstől nem gyógyul, esetleg orvosi kezelést igényelhet.

Az edzés során fontos kritérium a sportoló saját testének, reakcióinak, határainak ismerete. A fájdalommal kapcsolatban tudnunk kell, mi az a pont, ami még az edzés velejárója lehet, és mi az, amikor már orvoshoz kell fordulni. Ehhez érdemes elkülöníteni a fájdalom típusait.

  • Fáradtság, diszkomfortérzet – Ezt az érzést az erőkifejtés, az edzésmunka szüli, de nem elég erős ahhoz, hogy fájdalomnak nevezhessük.
  • Edzéssel járó pozitív fájdalom – Állóképességi edzések alkalmával természetesnek tekinthető az izomfájdalom, mely az edzés intenzitásának változtatásával befolyásolható.
  • Edzéssel járó negatív fájdalom – Ha nem sérülésről van szó, akkor általában a nem megfelelően felépített edzés és a túledzettség számlájára írható, és napokig nem múlik el.
  • Figyelmeztető fájdalom – Olyan fájdalomérzet, amit az érintett még nem tapasztalt. Jellemzően fokozatosan alakul ki, lehetővé téve, hogy a sportoló megfelelően reagáljon rá.
  • Jelentős akut fájdalom – Intenzív, hirtelen kialakuló fájdalom, ami gyakran sérülés következtében lép fel és jellemzően egy testrészre lokalizálódik.
  • Érzéskiesés, zsibbadás – Komoly sérülés vagy a fizikai határok jelentős áthágásának jele lehet.
Hogyan reagáljunk?
  • Sportsérülésnél orvosi kezelés, de legalább diagnózis kell.
  • Sportártalom – mellyel gyakran nehezen szembesül az érintett, ismételt behatásra keletkezik, a kiváltó tényező gyakran a túlterhelés, esetleg egy rosszul használt sportszer.

Mivel nem jár folyamatos vagy akut fájdalommal, nincs külsérelmi nyoma, sokan hajlamosak nem törődni vele, holott hosszú távon kezelés nélkül komoly problémákat okozhat, így nem késhet az orvosi vizsgálat és a szükséges kezelés megkezdése.

Mit tehetünk?

A terápia része a rizikófaktorok kiküszöbölése, ilyen például a túledzettség, a szorongás, az alvászavar, a nem megfelelő edzésmódszer javítása. A megelőzés és a kezelés részeként a rendellenes anatómiai állapotot (pl. lúdtalp, tartási rendellenesség) is korrigálni kell.

A kezelések megválasztásakor is vannak alternatívák. A konzervatív kezelések között alkalmazható gyógyszeres kezelés (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) és strukturális kezelés (hialuronsav injekcióval, orvosi kollagéninjekcióval) is.

A sportsérülések, egyéb mozgásszervi ártalmak kezelésekor nemcsak a sérült struktúrát kell helyreállítani, gyógyítani, hanem foglalkozni érdemes a páciens pszichéjével és szociális környezetével is.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!