Keresés
Close this search box.

Fürdőzés után intim panaszok?

//

A nyári szezon egyre többeket csábít fürdőzésre, sokan látogatják a standokat és a melegvizes fürdőhelyeket. A pihenés és kikapcsolódás után azonban egyesek – főleg hölgyek – nemcsak élményekkel térnek haza, hanem kellemetlen tüneteket is tapasztalnak.

A nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is fertőzést okozhatnak. A megbetegedést egysejtű élőlények és gombák egyaránt előidézhetik. A tünetek kezelése viszonylag egyszerű, ám a gyakran visszatérő, krónikussá váló panaszok megszüntetése már kevésbé könnyű.

Viszketés, érzékenység, sűrű fehér, szagtalan folyás – mindez arra utalhat, hogy gombás fertőzést kaptunk. Ismétlődő esetben, a gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrátbevitel (főleg a cukor) csökkentése az étrendben. Szintén ajánlatos a műszálas fehérnemű helyett 100% pamutot választani.

„Strandfertőzéseknél” a gombák mellett a trichomonász kórokozó is számításba jöhet, melyre szintén a nőgyógyász fog megfelelő kezelést javasolni.

Meleg vizes medencékben jóval gyakoribbak a fertőzések, a hideg víz nem kedvez a baktériumok és vírusok szaporodásának.

Nem kellene lemondanunk a strandolás örömeiről, ha mindenki betartana néhány fontos szabályt: lázas vagy hasmenéses beteg ne menjen a medencébe; a vízből kijőve zuhanyozzunk le, és azonnal cseréljük fürdőruhánkat szárazra; menses alatt ne menjünk a medencébe; ha gyerekkel megyünk és homokozunk, utána rögtön mossunk kezet, mert a strandok homokja széklettel is fertőzött lehet!

Sok nő téved, amikor gyakori hüvelyöblítéssel próbál védekezni a fertőzés ellen, holott így éppen „kimossa” a védelmet biztosító baktériumflórát is. Ennél hatékonyabb, ha a női egészséges hüvelyflórát erősítjük, a védőhatású baktériumok számát növeljük probiotikus készítményekkel.

Ajánlott emellett tejsavtartalmú tisztálkodó szereket választani, ugyanis ezek – a lúgos szappanokkal ellentétben – nem károsítják a védőréteget. Hasznos segítség lehet a tejsavas intim törlőkendő, a probiotikum tartalmú tampon és hüvelytabletta, illetve a bidé szakszerű használata.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!