Keresés
Close this search box.

Nyári tanácsok krónikus betegeknek

//

Tudjuk, hogy a nyári hőség a szívünket is megterheli, szívritmuszavart, alacsony vérnyomást, szélsőséges esetben ájulást is okozhat. Hogyan enyhíthetjük a kánikula okozta panaszokat?

Vérnyomás – Nagy hőségben kitágulnak az erek, a szív pedig fokozott munkavégzésre kényszerül. A keringő vérmennyiség nagyobb felületen oszlik el, ami vérnyomáscsökkenést eredményez. Ilyenkor általános rossz közérzetet, gyengeséget, szédülékenységet tapasztalunk. Kerüljük ezért a hirtelen mozdulatokat, a gyors felkelést, csak lassan induljunk el!

Ájulás veszélye esetén feküdjünk le, lehetőleg hűvös helyen, a lábakat emeljük fel, ezzel segítve a vér agy felé áramlását, majd igyunk is egy keveset!

Szívritmuszavar – A melegben fokozódó verejtékezéssel ionokat, létfontosságú sókat is veszítünk. Ez magnézium- és káliumhiányt okozhat, melynek következtében szívritmuszavar alakulhat ki. Ilyenkor azt érezzük, hogy a torkunkban dobog a szívünk, a pulzusunk szabálytalan, de mellkasi fájdalom is jelentkezhet. Ha e tüneteket ájulás is kíséri, akkor mindenképp mentőt kell hívni.

Tanácsok hőség idejére – Kerüljük a napon tartózkodást 11–15 óra között! Ne végezzünk ilyenkor fizikai munkát, a sportot is inkább a kora reggeli vagy az esti órákra időzítsük!

Igyunk elegendő folyadékot, de mellőzzük az alkoholt és a koffeines italok fogyasztását! Az elégtelen folyadékellátás ugyanis kiszáradáshoz, a vér besűrűsödéséhez és vérrögképződéshez is vezethet.

Fogyasszunk emellett könnyű ételeket, zöldségféléket, gyümölcsöket, és kerüljük a zsíros fogásokat, mert azok nehezítik az emésztést és fokozzák a melegérzetet!

Dr. Erhardt Bernadett
belgyógyász, kardiológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!