Keresés
Close this search box.

BA.4 és BA.5, a legújabb variánsok

//

Nem csoda, hogy szinte egész Európában dominánssá váltak a legújabb változatok – lássuk, mi magyarázza terjedési sebességüket, és a mutáció vajon jelent-e változást az általuk okozott tünetekben vagy azok gyakoriságában.

A világméretű koronavírus-járvány kezdete óta a Vuhanból útjára induló eredeti vírusnak számos mutációja alakult ki. A később Omicron névvel illetett variáns azóta szintén tovább mutálódott, közben jelentős mértékben megváltozott a fertőzőképessége, az általa okozott betegség súlyossága és jellemző tünetei is.

Kezdetben a fertőzésekért a BA.1 és a BA.2 alvariánsok voltak felelősek, azonban 2022 elején Dél-Afrikában újabb alvariánsokat (BA.4 és BA.5) azonosítottak, melyek idén tavasszal ismét megbetegedési hullámot indítottak el világszerte.

Vizsgálatok szerint a BA.4 és a BA.5 lehetnek az eddigi leggyorsabban terjedő Omicron változatok, melyek példátlan terjedési sebességét többek között az alábbiak magyarázzák:

  • Akár 10-szer jobban fertőzhetnek, mint a világméretű terjedésnek indult vuhani vírus.
  • A lappangási ideő lerövidült, a fertőződés után már 3 nappal tünetek jelentkeznek.
  • A korábbi Covid-19-fertőzést akár 4 hét múlva követheti az újrafertőződés az új Omicron variánsokkal.
  • A jelenlegi vakcinák egyre kevésbé hatásosak az új Omicron fertőzés ellen, bár a súlyos tünetekkel szemben többnyire továbbra is védelmet nyújtanak.

Tünetek

Luke O’Neill, a dublini Trinity College biokémia professzora szerint a vírus mutációja, genetikai változásai magyarázzák azt, hogy az egyes vírusvariánsok eltérő tüneteket okozhatnak – természetesen az immunrendszerünk is eltérően reagálhat az egyes variánsokkal történt fertőzésre.

Akik már legalább két oltást kaptak, azok leggyakrabban megfázáshoz hasonló tüneteket észleltek magukon, ilyen például az orrfolyás, a fejfájás, tüsszögés, illetve a torokfájás.

Az új változatoknál már ritkábban számolnak be a páciensek olyan tünetekről, mint például a szaglás elvesztése, a légszomj vagy a magas láz.

Speciálisan a BA.5 variáns okozta fertőzésre jellemző új tünet: az éjszakai izzadás, melynek gyakoriságáról még nem áll rendelkezésre elegendő adat. (iflscience.com)

A 20 leggyakoribb jelenlegi COVID-19-tünet csökkenő gyakorisági sorrendben a Zoe App tanulmány szerint, melyet 17 500, júliusban diagnosztizált nagy-britanniai beteg adatai alapján állítottak össze: torokfájás (58%), fejfájás (49%), orrdugulás (40%), száraz köhögés (40%), orrfolyás (40%), hurutos köhögés (37%), rekedtség (35%), tüsszögés (32%), fáradtság (27%), izomfájdalom (25%), szédülés (18%), duzzadt nyaki nyirokcsomók (15%), szemfájdalom (14%), megváltozott szaglás (13%), mellkasi fájdalom, szorító érzés (13%), láz (13%), hidegrázás (12%), légszomj (11%), fülfájás (11%), szaglásvesztés (10%). (koronavirus.gov.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!