Keresés
Close this search box.

Fokozódó stressz, csökkenő teljesítmény?

//

Az erősebbik nem tagjai rendszerint nem szívesen beszélnek egészségügyi gondjaikról, ahogy az őket érő hétköznapi stresszről sem, úgy a férfiasság terén elszenvedett kudarcokról sem.

Az urakat egy-egy „kudarc” mindig érzékenyen érinti, sokan mégis halogatják az orvosi vizsgálatot.

A tesztoszteron a férfi nemi jelleg – izomtömeg, szőrnövekedés, a libidó és az erekció képességének – kialakításáért felelős hormon. Az önbizalom és a koncentrációs képesség kialakulásában is fontos szerepet játszik. Hiányában depresszió, szétszórtság, fáradtságérzet tapasztalható.

A nemi vágy csökkenése mellett erekciós problémák is jelentkezhetnek. A merevedési zavarok szempontjából jelentős a lelki tényezők hatása is, de emellett számos korral járó változás, hormonális eltérés, egyes gyógyszerek mellékhatásai, kábítószerek, alkohol, dohányzás, keringési elégtelenségek is állhatnak a háttérben.

Gondolni kell még a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, és a kezdődő érelmeszesedés lehetőségére is.

Nem kell azonban lemondani a szexuális örömökről, hiszen a merevedési zavarok 90%-ban eredményesen kezelhetők.

A szexuális zavarok 16–32%-ban a csökkent nemi vágyban nyilvánulnak meg. A libidót nagyon sok tényező befolyásolja, nemcsak testi történések, de lelki folyamatok is. Felmérések szerint a férfiaknál éppen a stressz és a depresszió – mint vágyölő tényező – áll az első helyen. A kivizsgálásnál éppen ezért fontos a pszichológiai feltérképezés is, ahol könnyen fény derülhet például nagyfokú stresszre vagy akár negatív önképre is.

A kezelésre sokféle módszer áll rendelkezésre a hormonterápiától egészen a stresszoldó módszerek gyakorlásáig. Számos gyógyszer, étrend-kiegészítő és terápia is beválhat személyre szabott módon.

Azért is ajánlatos szakemberhez fordulni, ha szorongást, teljesítmény- vagy akár libidócsökkenést tapasztalunk, mert ezek a tünetek azt is jelezhetik, hogy a feszített élettempó a szív- és érrendszer egészségét is veszélyezteti.

Dr. Koppány Viktória, endokrinológus szakorvos
Dr. Szűcs László, urológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!