Keresés
Close this search box.

Miért ég a gyomrom?

//

Ősszel és tavasszal különösen sokan tapasztalnak gyomorégést. Az ilyenkor még több panaszt okozó reflux, esetleg fekély tüneteit csak tovább fokozza a rohanó életvitel, a krónikus stressz, a helytelen étkezés, kevés testmozgás és egyéb életmódhibák. Mit tehetünk az állapot javításáért?

A túl gyorsan, időhiány miatt kapkodva, alig megrágva elfogyasztott, egyszerre nagy mennyiségű étel gyakran vezet emésztési panaszokhoz, ám a mozgáshiány és a túlsúly is fokozhatja ezek erősségét és gyakoriságát. Fontos tudnunk, hogy gyomorégést a refluxbetegség, haspuffadást, hasmenést pedig laktózintolerancia vagy lisztérzékenység is okozhat.

Az égető, maró érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. Az étkezés után előforduló savas felböfögés, émelygés, nyelési nehézség, tipikus köhögés szintén a gyomorból a légutakba jutó savas gőzök miatt jelentkezik. Nemcsak a túl sok, hanem a túl kevés gyomorsav miatti elégtelen emésztés, puffadás, gyomorfeszülés, a túl fűszeres, forró ételek, italok és az alkoholfogyasztás is fokozhatja a panaszokat.

Gyorssegélyt jelenthet:

λ a nyáltermelést fokozó rágógumizás (nem mentolos rágóval) – a nagyobb mennyiségű lúgos nyál semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet;

λ néhány falat ropi, pattogatott kukorica, keksz, melyek nem az egészséges étrend alapkövei, de gyorsan megszüntetik a gyomorégést.

Segít az életmód!

Változtassunk az étrenden: gyakori, kis mennyiségű étkezés, melyből teljesen kizárjuk a savasító összetevőket, édességeket, könnyen oldódó szénhidrátokat, erős fűszereket, alkoholt, kávét, fekete teát (valamint a dohányzást is). Csökkentsük a növényi zsiradékok és a vaj fogyasztását!

Jótékony hatású: a nyákká főzött (lehetőleg barna) rizs vagy zabpehely, a gyors savlekötést biztosító burgonya és durumtészta. A magas rosttartalmú zöldségeket, főzelékféléket inkább párolva együk, a nyers gyümölcsöket ritkábban, aktuális állapotunk szerint fogyasszuk.

Szánjunk időt a pihenésre, stresszoldásra, teli gyomorral még napközben se feküdjünk le!

Ha mindez nem elegendő, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, mely magába foglalja az esetleges Helicobacter pylori fertőzés megszüntetését is.

Dr. Mármarosi István
belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!