Keresés
Close this search box.

Miért nem fogyaszt a MENTES étrend?

//

Manapság „divattá” vált a MENTES étkezés, sokan esnek abba a tévedésbe, hogy a fogyás reményében választják ezeket az ételeket, melyek valójában főként ételallergia vagy ételintolerancia esetében lennének indokoltak.

Ami allergénmentes, az nem feltétlenül egészségesebb – különösen, ha édességekről van szó, hiszen cukrot mind a mentes, mind pedig a nem mentes élelmiszer tartalmazhat. Ha például valaki tejmentes diétát tart, étcsokoládékat többnyire fogyaszthat, ám étcsokoládén belül is létezik cukorral és cukormentesen készült termék.

A gluténmentesség szintén becsapós lehet. Valójában a gluténmentes lisztek sokszor épp magas keményítőtartalmuknál fogva hizlalóbbak a normál lisztekhez képest. Megoldásként a magas szénhidrát- és alacsony rosttartalmú, burgonya- vagy kukoricakeményítőt tartalmazó gluténmentes lisztkeveréket vagy rizslisztet helyettesítsük teljes kiőrlésű barna rizsliszttel, gluténmentes zabpehelyliszttel, szezámmag-, hajdina-, csicseriborsóliszttel.

Amennyiben túlsúly vagy inzulinrezisztenciás problémáink is vannak, feltétlenül ellensúlyozzuk a mentes finomságokkal is elkövethető nassolás hirtelen vércukorszint-emelő hatását lassú felszívódású, magas rosttartalmú ételekkel! A vércukorszint ingadozását segít elkerülni például a teljes kiőrlésű zabból készült kenyér, a cukormentes zabkeksz, kása, köretként pedig például a köles. Az étrend alapját a felsoroltak mellett sovány húsok, kevésbé édes gyümölcsök és minél nagyobb arányban nyers, illetve párolt zöldségek képezzék!

A felnőttek 15-30%-a érzékeny valamilyen ételre!

Fontos tudni, hogy ételintolerancia esetén – egyéni érzékenységtől függően – kis mennyiség időnkénti fogyasztásakor a tünetek nem vagy kevéssé jelentkeznek.

Laktózintolerancia, azaz tejcukorérzékenység esetében például a vékonybélben termelődő laktáz enzim szintjének csökkenése okozza a tüneteket, tehát enzimhiányról van szó, melyben az immunrendszer nem érintett. Ilyenkor általában nem jelent problémát kávén a tejszínhab vagy egyéb tejtermék kis mennyiségű fogyasztása. Nagyobb adagot azonban a laktózmentes változatából javasolt fogyasztani.

Tejfehérje-érzékenység esetén az emésztőrendszer és az immunrendszer egyaránt érintett. Ilyenkor még laktózmentes termékek sem fogyaszthatók! Mindenképp érdemes áttérni a változatos ízű, egészséges növényi „tejekre”, a kókusz, mandula, rizs vagy zab alapú készítményekre, melyek nagyobb mennyiségben is panaszmentesen tolerálhatók.

Rajcsik Enikő, dietetikus
Szkladányi-Szabó Lucia, dietetikus, fitoterapeuta
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!