Keresés
Close this search box.

Segítsük a dinamikus emésztést!

//

Napjainkban már népbetegségnek számít a krónikus székrekedés. A statisztikák szerint a nők 35, míg a férfiak 10%-a hajlamos a szorulásra, idős korra viszont ennek gyakorisága megsokszorozódik. Megdöbbentő, hogy az emberek negyede csaknem rendszeresen hashajtót szed! Mit tehetünk, hogy megkönnyítsük a dolgunkat?

A másfél méter hosszúságú vastagbélben 7–16 órát vándorol a béltartalom, melynek nagy részét növényi eredetű, emésztetlen, illetve emészthetetlen cellulóz rostok teszik ki. Rosthiányos táplálkozás esetén a vastagbél mozgása, a perisztaltika lelassul, így a béltartalom több időt tölt a vastagbélben, a szükségesnél jobban besűrűsödik – ez akár aranyeret is okozhat, melynek fájdalma tovább nehezíti a székletürítést.

Eközben a vastagbél falára méreganyagok rakódnak le, ez puffadáshoz, fejfájáshoz, általános rossz közérzethez vezethet.

E tüneteket csak rontja a mozgásszegény, ülő életmód és a stressz. A stresszhormonok ugyanis fokozzák a szív-érrendszer teljesítőképességét, miközben elnyomják, csökkentik az emésztőrendszer aktivitását.

A renyhe bélműködés jellegzetes tünetei a kemény has, a felfúvódás és a telítettségérzet.

Az érintettek gyakran fáradtságra, teljesítőképességük csökkenésére, életminőségük romlására panaszkodnak, nehezükre esik a mozgás, például a lehajlás is.

Krónikus székrekedést okozhat a kiszáradás, a diabetes, a pajzsmirigy-alulműködés, a vastagbélgyulladás, a bélszűkület, egyes nyugtatók, vízhajtók, sőt a depresszió is.

A vastagbél- vagy végbéldaganat legjellemzőbb tünete a hasmenés-székrekedés váltakozása, de hasonló tüneteket okozhat az irritábilisbél-szindróma is.

A gasztroenterológus tanácsai

  • Táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk sok folyadékot!
  • Mozogjunk rendszeresen: ideális a hasat, a bélrendszert megmozgató torna, úszás, kerékpározás, kocogás, de a tempós gyaloglás is.
  • Ne nyomjuk el a székelési ingert! Naponta kb. azonos időben szakítsunk időt az ürítésre!
  • Ne szokjunk hozzá a hashajtóhoz, mert idővel bélrenyheséget okozhat! Próbáljuk ki helyette az aloe vera tartalmú készítményeket, a tamarin lekvárt, a glaubersós gyógyvizeket vagy az aszalt szilvát.
  • A szorongás, a feldolgozatlan belső feszültségek, a stresszhatások is befolyásolják az emésztést – egyeseknél gyorsítják, másoknál lassítják azt. Stresszoldáshoz kérjük szakember segítségét!
  • Krónikus székrekedés vagy hasmenés-székrekedés váltakozásakor feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert mindkét állapot kezelést igényel.

Dr. Mármarosi István
belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

Végezzünk rendszeresen bélmozgást, emésztést serkentő gyakorlatokat, melyek ráadásul a feszültséget is oldják:

  • Kisterpeszben állva nyújtsuk karjainkat felfelé és feszítsük meg, majd lazítsuk el izmainkat néhányszor!
  • Üljünk a földre, térdeinket felhúzva, kezekkel a térden támaszkodva. Térdeinket kézzel széthúzva, a levegőt kifújva hajoljunk előre, amennyire tudunk, majd belégzés közben, a térdeket zárva hajoljunk hátra – ismételjük a gyakorlatot néhányszor!
  • Hanyatt fekvésben, kezeket tarkóra téve érintsük (vagy közelítsük) egymáshoz ellentétes oldali könyökünket és térdünket kilégzés közben, felváltva, az oldalakat cserélve.
  • Hason fekve, tenyerünkkel a vállak alatt támaszkodva, belélegzés közben, a karokat kiegyenesítve nyomjuk fel felsőtestünket, majd kilégzés közben ereszkedjünk vissza a talajra – ismételjük néhányszor a gyakorlatot!
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!