Keresés
Close this search box.

Egyre jobban fázom! – A hidegben más kezelést igényelnek a pajzsmirigybetegek

//

Ahogy hidegebbre fordul az idő, az sokaknál különböző egészségügyi problémákat von maga után. Itt sajnos nemcsak a megfázásra és az influenzára kell gondolni, hanem az olyan betegségekre is, mint a pajzsmirigyzavarok, ugyanis a téli hónapokban az érintettek állapota gyakran romlik.
Csökkent hidegtűrés

Mindenki máshogy viseli a szélsőségesebb időjárást. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor az érintett nehezen viseli a hideget, míg túlműködésnél a meleg tűrésével vannak komolyabb problémák, ami többek között fokozott izzadással is jár.

Valóban nem csoda, ha az őszi hidegben didergünk a szabad levegőn, az viszont igen furcsa, ha valaki otthon, a fűtött lakásban pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fázik. Gondolhatnánk, hogy a plusz kilókkal járó zsírpárnák melegítenek, de sokan a túlsúly ellenére is folyton fagyoskodnak.

Sokan csupán alkati sajátosságnak tekintik a csökkent hidegtűrést, pedig ez nem mindig van így. A test hőszabályozásában a pajzsmirigy is részt vesz, hiszen e szerv elsődlegesen az anyagcsere-folyamatokért felelős, és a lebontó folyamatok hőt termelnek.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén azonban az anyagcsere lelassul, így a beteg az átlagosnál jobban és gyakrabban fázik, ráadásul az alap testhőmérséklete is alacsonyabb lesz, végtagjai gyakran hidegek emiatt.

A C.I. Parhon Institute egy kutatásában bebizonyították, hogy az időjárás is hatással van a pajzsmirigy működésére. Tanulmányukban 634 felnőtt pajzsmirigybeteget vizsgáltak (olyanokat, akiknek alul-, illetve túlműködése van) a nyári, majd a téli időszakban.

Azok, akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvedtek, a TSH- szintjük 9,37±5.53 μUI/ml volt nyáron, télen 18,68±2.31 μUI/ml. Túlműködés esetén a nyári érték 0,148±0,76 μUI/ml volt, míg a téli 0,23±0,021 μUI/ml.

Hideg időben tehát a szervezetnek több pajzsmirigyhormonra lehet szüksége, és azt eredményezheti, hogy a TSH-szint megemelkedik, miközben az FT4 és FT3 lecsökken.

Amennyiben túl kevés T3 és T4 hormon termelődik, úgy az anyagcsere lelassul, vele együtt az emésztés, a pulzus és a vérnyomás is csökken. Székrekedés alakulhat ki, a plusz kilók is gyorsabban felrakódnak, ráadásul nehezebb is tőlük megszabadulni. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit.

A megfelelő kezelés nagy jelentőséggel bír, mivel ez az állapot – az anyagcsere-folyamatok befolyásolása révén – kellemetlen tüneteket és komoly szövődményeket is okozhat (például meddőség, vetélés).

Sajnos előfordul, hogy több hormonzavar egyszerre jelentkezik, emiatt önmagában a pajzsmirigy kezelése nem hozza meg a várt eredményt, például az érintett eredménytelenül próbál megszabadulni a felesleges kilóktól. Ilyen esetben érdemes lehet az egész hormonrendszert megvizsgáltatni.

Télen a testben egyébként is több változás megy végbe. Egyrészt a szervezet általános anyagcseréje lelassul, másrészt a hideg miatt fokozott a szervezet energia- (és így pajzsmirigyhormon) szükséglete is. Ezért a hűvösebb hónapokban az alulműködő betegeknél emelkedhet a TSH-szint, így az addig sikeres terápia módosítására, a szedett gyógyszeradag emelésére lehet szükség.

Amennyiben a terápia sikerrel jár, nemcsak a túlsúlynak mondhat búcsút, hanem a hideggel szembeni érzékenység is megszűnik, így az őszi–téli hónapokban is bátrabban mehet a szabadba anélkül, hogy fázna!

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!