Keresés
Close this search box.

Érrendszerünk tükre

//

Egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet adni a szív- és érrendszer vénáinak és artériáinak állapotáról, mint a szemünk. Emiatt a szemészeti szűrések az érrendszeri elváltozások felismeréséhez is fontos információval szolgálhatnak.

A szemfenéki érrajzolat vizsgálatával hiteles képet kaphatunk az egész szervezet érrendszerének állapotáról: jól látható rajta az erek meszesedésének foka. Az agyi erek meszesedése, szűkülete például eleinte tünetmentes, később feledékenységet, majd szellemi hanyatlást eredményezhet. Az ér elzáródása oxigénhiányhoz, agyi infarktusthoz, míg a hirtelen kiugró vérnyomás az agyi erek repedése révén agyvérzéshez vezethet.

A magas vérnyomás okozta érelváltozások jól láthatók a szemfenéki ereken. Eleinte fokozódik az erek kanyargóssága, mely elváltozás a vérnyomás rendezését követően visszaalakulhat.Tartósan magas vérnyomás esetén az erek fala átépül, meszesedik, megvastagszik, egyenetlenné válik, vizenyő vagy vérzés jelenik meg, az ideghártya adott területei elhalhatnak, fehéres foltok jelennek meg, látásromlás, látótér kiesés alakul ki. Ebből a szempontból az ingadozó vérnyomás veszélyesebb, mint a mérsékelten magas, de egyenletes értékek.

Szemünk és érrendszerünk védelme érdekében fogyasszunk elegendő folyadékot, A- és C-vitamint, cinket, luteint, melyek segítik megőrizni a szem épségét.

A koenzim-Q10, mint antioxidáns, segíti a sejtkárosodások elleni védelmet.

A szőlőben és más sötét színű gyümölcsökben, illetve a borban található resveratrol szintén erős antioxidáns, mely pozitívan hat a szem és a szív-érrendszer állapotára, segítheti az öregedési folyamatok lassítását.

Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!