A népi bölcsesség szerint érdemes minden évszakváltáskor–így ősszel is – megtisztítani szervezetünket a salakanyagoktól. Ennek fontos feltétele viszont a rendszeres testmozgás, mely előmozdítja a súlyfelesleg csökkentését, fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a székrekedés megelőzését. Heti három alkalommal végzett, egy órás edzés a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz rizikójának jelentős csökkentése mellett alkalmas a hétköznapi stressz – az emésztőrendszeri panaszok gyakori okozójának – levezetésére is.
![](https://paramedica.hu/wp-content/uploads/2022/10/PM2210_kep_63.jpg)
Vesénk megtisztítását segítve, mossuk át szervezetünket minimum napi 2 liter tiszta folyadékkal (vízzel); emellett ésszerűen változtassunk táplálékunk összetételén és mennyiségén is!
Bélrendszerünk aktívabb működését hosszabb távon ne hashajtókkal érjük el, mivel azok még kényelmesebbé, lustábbá teszik a beleket. A kulcsszerep ebben inkább a magas rosttartalmú élelmiszereké ésaz élelmi rostoké.
Utóbbiak 7 alapkategóriáját ismerjük: korpa, cellulóz, hemicellulóz, lignin, pektin, gumiszerű- és nyálkaanyagok, melyek 2 csoportot alkotnak: a vízben oldódó és nem oldódó rostokat.
▶ A vízben nem oldódó rostok a növények fás részei, illetve a maghéjak (pl. útifű maghéj – Psyllium), melyek elősegítik a bélmozgást, és „seprűként” kitakarítják a bélrendszerből a régi, akár évtizedes lerakódásokat is.
▶ A vízben oldódó rostok (pl. az almában található pektin) a „szivacs” szerepét töltik be az emésztőrendszer „nagytakarításában”. Emellett javítják a szénhidrát- és zsíranyagcserét, csökkentik a cukor- és koleszterinszintet, támogatják a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az aranyeres panaszok megelőzését, ráadásul még az étvágyat is mérséklik, ami túlsúly, diabétesz, fogyókúra esetében fontos előnyt jelent.
![](https://paramedica.hu/wp-content/uploads/2022/10/PM2210_kep_64.jpg)
Német kutatóorvosok vizsgálati eredményei szerint magas rosttartalmú zöldségek és gabonafélék rendszeres fogyasztásával valóban csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Egy 11 éven át folyó kutatásban 25 000 felnőttet vizsgáltak meg, akiknek életkora 35 és 65 év közötti volt. Kérdőívek segítségével folyamatosan nyomon követték a páciensek táplálkozási szokásait, azon belül is a rostfogyasztás mértékét. A vizsgálat kimutatta, hogy a növényi rostokban gazdag táplálkozás 28%-kal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kockázatát.
Az eredmények alapján mindenkinek – tehát az egészséges emberek számára is – ajánlott a finomított szénhidrátok helyett a lassú felszívódású, élelmi rostokban gazdag ételek fogyasztása.
Az ajánlott napi rostbevitel 25-40 gramm. Ehhez sütésnél, főzésnél fehérliszt helyett használjunk magasabb rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztet, esetleg alternatív gabonákból vagy olajos magvakból készült rostdús őrleményeket, például köles-, hajdina-, zab-, kókusz- vagy mandulalisztet. Sütéskor a lisztekhez adott útifűmaghéjjal is növelni tudjuk a rosttartalmat. Köretként zöldségeket, étkezések között gyümölcsöt fogyasztva biztosítani tudjuk a szükséges napi rostbevitelt.
Alkalmazzuk tehát a számunkra leginkább megfelelő méregtelenítő módszereket, hiszen nem kevés, amit cserébe kapunk: jó közérzet és erőnlét, fiatalos frissesség, hosszabb élet.
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin