Keresés
Close this search box.

Mi okozza a hőhullámokat?

//

A menopauza során a legtöbb nő tapasztal hőhullámokat, melyek kialakulásáért – kutatási eredmények szerint – az agyban a hipotalamusz egyik idegcsoportja felelős. A tudósok szerint ez a felismerés lehetőséget teremt a megfelelő, célzott terápia kialakítására, amely esetleg túlmutat az eddig alkalmazott ösztrogénpótláson.

Felmérések szerint a nők közel 90%-a megtapasztalja elsősorban a hőhullámokat, másodsorban az éjszakai verítékezést, melynek során az erősebb véráramlás miatt a bőr láthatóan kipirosodik, így kísérli meg leadni a hőt. Ugyanez a célja az izzadásnak is. Sokaknál több mint 3 évig fennállnak e kellemetlenségek, sőt meglepő módon akár az utolsó menstruációt követő 10 évben végig jelen vannak. Van néhány ismert kockázatnövelő tényező is, mint az előzetes méheltávolítás, a dohányzás, jelentősebb alkoholfogyasztás, tartós stressz, depresszióra való hajlam és a korán elmaradó menstruáció.

Az UA College of Medicine kutatói közelebb jutottak e kellemetlen jelenség kiváltó okának megismeréséhez. Beazonosítottak egy KNDy nevű idegsejtcsoportot a hipotalamuszban, amely valószínűleg kontrollálja a hőhullámok kialakulását, valamint kapcsolatot teremt az idegrendszer és a hormonális jelek közt.

A KDNy neuronok a keringő ösztrogénre reagálnak. Ha annak szintje lecsökken – ahogy a klimax alatt történik – a neuronok „megzavarodnak”, egyre nagyobbra nőnek és egyre több ingerületátvivő anyagot gyártanak. Mivel pedig kapcsolatban vannak az agy hőtermelő központjával, megnövekedett aktivitásuk téves üzenetet közvetít: „nagyon meleg van”. Így tehát beindul a vazodilatáció, tágulnak az erek, beindul a hőleadás – elkezdünk izzadni, hőhullámok jelentkeznek.

A panaszok enyhítésére próbáljunk ki néhány életmódbeli változtatást:

  • Sportoljunk legalább heti 3 alkalommal, de időzítsük ezt a reggeli órákra, este inkább csak sétáljunk!
  • Tanuljuk meg a stresszkezelés különböző módszereit!
  • Szellőztessük gyakran a hálószobát, nyáron akár a szabadban is aludhatunk.
  • Ha a fűszeres ételek, a kávé, alkohol és a dohányzás fokozza a tüneteket, hagyjuk el ezeket!

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!