Keresés
Close this search box.

Őszi bőrszemle: napfolt, szeplő, májfolt?

//

Egyes bőrtípusok másképpen alkalmazkodnak a napfényhez: a mediterrán típusúak sokkal jobban, mint az északiak. A bőr jellegzetes színét a felhámban működő speciális sejtek tárolják, mintha napernyővel védenék a sejtekben osztódó fehérjéket. Fontos ismernünk saját bőrünk fénytűrését, hogy megelőzhessük a főként arcon megjelenő kisebb-nagyobb foltok kialakulását, melyek szerencsés esetben „csupán” esztétikai problémát jelentenek.

A túlzásba vitt napozás a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet. Az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr természetes rostjait, az elasztint.

A bőr rugalmasságát biztosító rostok termelődése az idő múlásával csökken, a túlzott napozás pedig felgyorsítja a folyamatot, a ráncok korai megjelenését.

A másik gyakori probléma a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín, mely jellemzően az arcon jelentkezik, ahol a bőr helyenként sötétebbnek, máshol világosabbnak tűnhet.

Napfolt

A napnak kitett bőrfelületen megjelenő barnás, lapos, kerek foltokat a túlzott UV-sugárzás okozza. Gyakran összekeverik az öregségi foltokkal, esetleg a hormonális változások (terhesség, klimax) vagy a gyulladásos bőrbetegségek miatt kialakuló hiperpigmentációval.

A feltűnő helyen lévő, nagyon zavaró napfoltok kezelésére a bőrgyógyász, kozmetológus olyan készítményt írhat fel, amely lassítja vagy megállítja a tyrozin enzim aktivitását, ennek hatására halványodhatnak a foltok.

Ilyenkor mérlegelni szükséges a készítmények lehetséges mellékhatásait, melyek lehetnek: irritáció, gyulladás, kipirosodás, esetleg allergiás reakció.

Segíthet a kémiai hámlasztás, dermabrázió, lézeres kezelés is, fontos azonban ezeket az őszi-téli fényszegényebb hónapokra időzíteni, mert a kezelés után kifejezetten kerülendő a direkt napfény.

Szeplő

A leggyakoribb festékzavar, mely érzékeny bőrön már 3 éves kor körül megjelenik, és általában 20-30 éves korig napfény hatására válik láthatóvá. Jellemzője a szimmetrikus megoszlás az orron, homlokon, vállakon, felkarokon és a test más részein is. A kialakult szeplők a tél folyamán elhalványodnak, gyakran alig láthatók.

Annyiban érdemes mégis odafigyelnünk, hogy szeplők általában a világos bőrű, szőke vagy vörös hajú személyeken jelentkeznek, ők pedig a bőrrák rizikócsoportjába tartoznak. Ezért fontos a bőr állapotának rendszeres önvizsgálata, bármilyen szokatlan változás esetén forduljunk orvoshoz.

Májfolt

Hormonális hatásokra gyakran jelentkeznek ilyen pigmentfoltok főként a homlok, orcák, áll vagy az orr területén a fogamzásgátlót szedő nőkön, illetve a várandósság során, de kialakulásukban genetikai tényezők is szerepet játszhatnak.

Ezenkívül bizonyos anyagcsere-betegségek, hormontermelő daganatok, gyógyszerek, kozmetikumok, idült bőrgyulladás is idézhet elő ehhez hasonló tünetet.

Ezek a foltok várandósoknál a szülés utáni időszakban rendszerint halványodnak, elmúlnak, ha mégsem, megfelelő kozmetikumokkal kezelhetőek.

Öregségi foltok

Esztétikailag zavaró, de komoly egészségügyi kockázatot nem jelent az öregségi foltok megjelenése. Nevükkel ellentétben fiatalabbakon is kialakulnak, ezért szintén a túlzásba vitt napozás a felelős. Megjelenésük is főként az arcon, kézfejeken, a napnak kitett testrészeken jellemző.

Amennyiben enyhíteni szeretnénk a túlzott pigmentációt, semmiképp ne járjunk szoláriumba (ami egyébként is rendkívül káros) és még az őszi napsütésben is használjunk magas faktorszámú (50 SPF) fényvédő krémet, hiszen ezek nemcsak a pigmentfoltjainkat halványítják, de a bőrdaganatok megelőzésében, sőt a bőrünk öregedésének megakadályozásában is segítenek.

Jó lenne, ha a szülő – ismerve saját bőrtípusát – már kisgyermekkortól óvná a gyermekének bőrét ilyen módon. A gyermekkorban elszenvedett napégés ugyanis hajlamosít a pigmentfoltok, és ami még fontosabb, felnőtt korban bőrdaganatok megjelenésére is.

Az esztétikailag zavaró pigmentfoltok halványítására kitűnő kozmetikai készítmények és eljárások állnak rendelkezésre, alkalmazzuk őket tehát az őszi–téli időszakban, megfelelő fényvédelem mellett!

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
springdaymedical.hu
Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!