Keresés
Close this search box.

Rugalmasság: 50+, 60+, 70+…

//

Minden ízületünk kifinomult mérnöki alkotás. Felületüket porc borítja, melynek legfontosabb alkotóeleme (67%-ban) a kollagén, ami anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Idővel – a kollagéntermelés csökkenésével – romlik a porcok rugalmassága, emiatt lesz egyre nehezebb mozogni, szaladni, ugrálni.

A kollagénnek fontos szerepe van a test öregedési folyamatában, amely során a szervek nem képesek normál élettani funk-ciójukat ellátni. A kollagén kóros elváltozása és bomlása főként az ízületeket, a szívet, az izmokat és a bőrt érintik.

Szervezetünkben a kollagén termelése már 25 éves kor felett csökkenni kezd, és 50 éves kor felett már észrevehetően visszaesik. Ennek következménye az ízületek rugalmasságának csökkenése, a bőr ráncosodása, kiszáradása, a körmök és a haj töredezése.

Egy korábbi cseh klinikai vizsgálat során osteoarthrosisban szenvedő betegek esetében úgy találták, hogy a kollagén rendszeres, kúraszerű alkalmazása elősegítheti a porcok regenerálódását, pótolja az öregedés, a genetikai hajlam vagy a rendszeres fizikai megterhelés miatt kialakult kollagénhiányt.

Dr. John M. Stuart, a Tennessee-i Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora úgy találta, hogy a szájon át adott kollagénnek nincs mellékhatása, de nagyon fontos a megfelelő molekulaméret az optimális felszívódás és hasznosulás érdekében.

Táplálékaink közül a húsokban – főleg a szárnyasokban és a halakban – van sok kollagén, mely főként ezen állatok inaiban, porcaiban és bőrében található, amit gyakran fel sem használunk az ételekben. A húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebből érdemes húslevest főzni.

Az étkezési zselatint sertés- vagy marhabőrből, csontból és porcból állítják elő. Semleges színe, íze és szaga miatt sokféle ételhez, édességhez, desszerthez felhasználhatjuk. Ha a kollagént tartalmazó ételeket nem találjuk vonzónak, nyugodtan fogyaszthatjuk étrend-kiegészítő formájában is, mely ugyancsak segíthet a porcok és a bőr rugalmasságának fokozásában, öregedési folyamatának lassításában.

Forrás: Medical Tribune News Service / Informed

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!