Keresés
Close this search box.

Változókor változatlanul jó formában?

//

Az érett, ötvenes éveikben járó nők rengeteg fontos értéket képviselnek: gyermekeiket általában már felnevelték; még jó erőben vannak a nagyszülői feladatok ellátására; kitűnő munkaerők, hiszen komoly szaktudással és munkatapasztalattal rendelkeznek. Mit tegyenek, ha a mindennapi helytállást nehezítik a klimaxos tünetek vagy a komolyabb szervi panaszok?

A menopauza általában 45 éves kor után kezdődik, az utolsó menstruáció pedig átlagban az 50. év körül jelentkezik. Korai klimaxról 40 éves kor előtt fellépő tünetek esetén beszélünk, erre hajlamosít a dohányzás, a stressz, a soványság és a gyermektelenség.

Az ösztrogén hormon szintje alapvetően befolyásolja az egészségi állapotot, hiszen a szervezetükben több száz élettani folyamatban vesz részt.

Már azzal is jelentős eredményeket érhetnek el a hölgyek, ha áttérnek a minőségi étkezésre, megfelelő határok között tartják testsúlyukat, korlátozzák az alkoholfogyasztást és rendben tartják a vérnyomásukat. Ezek jótékonyan hatnak a szívbetegségek, a mellrák, a méhnyakrák és a demencia megelőzésére.

Mivel az ösztrogén fokozza a kollagén, elasztin és hyaluronsav termelődését, hiánya csökkenti ezek szintjét. A bőr vékonnyá, rugalmatlanná válik, több ránc és megereszkedés alakul ki, megjelennek a felsőajak feletti függőleges ráncok, öregségi foltok jelentkezhetnek. A hajszálak elvékonyodnak, előfordulhat hajhullás is, jellemzően a fejtetőn.

Az ösztrogén szintjét a progeszteron hormon egyensúlyozza, de fontos szerepe van a DHEA (dehidroepiandroszteron) hormonnak is, mely lassítja a ráncok kialakulását, elősegíti a kollagén és elasztin képződését. Ösztrogén hiányában a külsőnk is megváltozik: csökken az izmok tömege és az ízületek rugalmassága, így alakunk is változhat.

Mivel a változókori tünetek jó része épp az ösztrogén hiányának köszönhető, komoly panaszok esetén – alapos orvosi kivizsgálást követően – felmerülhet a hormonpótlás szükségessége a lehető legkisebb, de még hatékony mennyiséggel, rendszeres kontroll mellett.

Érdemes azonban kipróbálnunk néhány életmódbeli változtatást, melyekkel jelentősen javíthatunk állapotunkon és közérzetünkön is. Lássuk, mit tehetünk magunkért (a teljesség igénye nélkül)?

Súlynövekedés és csontritkulás – A zöldségekben, gyümölcsökben, rostban, telítetlen zsírsavakban gazdag táplálkozás segít megelőzni a hízást. Növeljük emellett a D-vitaminbevitelt és fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket! A rendszeres testmozgás a túlsúly mellett a csontritkulásnak is a legjobb ellenszere.

Hangulatzavarok, levertség – A rendszeres sport és a nyújtógyakorlatok a hangulatunkra is pozitívan hatnak, tanuljuk meg ezeket szakembertől! Hasznos lehet a jóga is.

Fogak romlása, elvesztése – A menopauza után megnő a fogak elvesztésének kockázata. A helyzetet rontja a dohányzás, a túlsúly, a cukorbetegség és az elégtelen szájhigiénia. Soha ne hagyjuk ki a napi kétszeri fogmosást, a fogközök tisztítását speciális kefével vagy fogselyemmel! Évente kétszer menjünk fogászati szűrésre!

Gyakoribb felfázás – Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint a felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyag-gyulladás a változókorral gyakoribbá válhat. Norvég kutatók egy korábbi tanulmányban bizonyították, hogy mégsem teljesen hibás a felfázás megnevezés, hiszen mégiscsak van kapcsolat a láb felől érkező hideghatás és a hólyaghurut kialakulása között az erre hajlamos nők esetében.

Emellett szintén rizikótényező az elégtelen folyadékfogyasztás, ugyanis így kevesebb vizelet termelődik, a besűrűsödött vizeletben a kórokozók felszaporodnak, kevésbé mosódnak ki a szervezetből. Mindenképp csökkentjük tehát a kockázatot a réteges, meleg öltözködéssel, a szűk, testhezálló ruhadarabok mellőzésével és a rendszeres folyadékfogyasztással. Visszatérő, krónikus hólyaghurut esetén vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelés javasolt.

Vizelettartási zavarok – Az intimtorna és más belső izmokat edző mozgásformák rendszeres gyakorlása jelentősen enyhítheti a tüneteket.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!