Keresés
Close this search box.

Nátha, influenza vagy téli allergia?

//

A téli időszakban sokan szenvednek torokfájástól, tüsszögéstől vagy épp láztól. A tünetek hátterében több betegség is állhat. Lássuk, mivel állunk szemben!

A náthával járó felsőlégúti hurut lassan kényszerít ágyba – Napról napra egyre rosszabbul érezzük magunkat. Először csak fáradtak vagyunk, másnap már a torkunk is fáj, következő nap már tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és egy kis hőemelkedés is jelentkezik. Magas, 38 fok feletti láz és izomfájdalom nem jellemző, a fejfájás is csak enyhe, viszont a náthás tünetek intenzívek, melyhez enyhe köhögés is társulhat.

Kezelése – A nátha és torokfájás 7-10 nap alatt gyógyul, ezalatt célszerű pihenni, sok folyadékot inni, a tüneteket torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és orrspray segítségével csillapítani.

Az influenza hirtelen dönti le a lábáról – Reggel arra ébred, hogy fájnak az ízületei, a feje hasogat és gyengének érzi magát. Ha épp munkába indult, délutánra már alig áll a lábán, szokatlanul fáradtnak és gyengének érzi magát. Jellemző lehet még a több napig tartó magas láz, hidegrázás, torokfájás és erős köhögés is. Társulhat mellé hányinger, hányás és hasmenés is. Kevésbé intenzív viszont a nátha, a tüsszögés.

Kezelése – Mivel vírus okozza, az antibiotikum hatástalan ellene. Segíthet viszont a pihenés, a folyadékfogyasztás, a tüneti kezelés és szükség esetén lázcsillapítás.

A téli allergiák hónapokig tartanak – Ha hosszabb ideje köhögés, orrdugulás, orrfolyás jelentkezik, de nincs egyéb, légúti betegségre utaló tünet (fáradtság, láz, rossz közérzet), akkor érdemes a lakáson belüli allergia lehetőségére gondolnunk. A téli allergiák okozói a háziporatkák, a hideg nedvességben elszaporodó penészgombák, illetve a velünk élő házikedvencek.

Kezelése – Lehetőség szerint a kiváltó allergén megszüntetése, tüneti kezelésként pedig antihisztamin gyógyszerek, szteroid orrspray, allergia ellenes egyéb készítmények vagy az időszakot megelőzően, allergén immunterápia. Allergia esetén azonban mindenképp forduljunk orvoshoz, a tünetek maguktól nem fognak megszűnni!

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
Fül-orr-gégeközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!