Keresés
Close this search box.

Új COVID alvariánsok a láthatáron – Sosem lesz vége?

//

Az Egyesült Államokban az Omicron BQ.1 és a BQ1.1, Szingapúrban pedig az XBB elnevezésű új alvariánsa okoz ugrásszerűen növekvő számú megbetegedést. A tudósok számára is kérdés, hogy ezek kiszorítják-e a globálisan jelenleg „uralkodó” BA.5 típust, és vajon lesz-e újabb COVID-hullám a tél folyamán.

A virológusokat aggasztja, hogy az idő előrehaladtával jóval több embernek gyengül a vakcinával vagy fertőzés útján szerzett immunitása, mint ahányan emlékeztető oltást kérnek. Nem meglepő számukra az újabb alvariánsok megjelenése és egyre gyorsabb térhódítása. Az USA-ban az új fertőzések 12%-át (most, novemberben) már a BQ.1 és a BQ1.1 okozza – arányuk egy hónapja még csak 1% volt. Több európai országban is emelkedik a megbetegedések száma, részben az újabb alvariánsok miatt.

Az XBB típus még gyorsabb globális elterjedése várható. Jelenleg Szingapúrban a második legerősebb fertőzéshullám zajlik (a legnagyobbat az eredeti Omicron variáns okozta). Ezt megelőzően az COVID újrafertőződés gyakorisága 5% volt, ami most hirtelen 17%-ra nőtt. Mindez azt jelenti, hogy nagyon sok ember fog újra megbetegedni annak ellenére, hogy Szingapúrban rendkívül magas, 92%-os a lakosság átoltottsága, és az USA adataihoz képest az újra oltottak aránya is kétszeres.

Hannah Newman, MD. (Lenox Hill Hospital, New York City) szerint nagy kérdés, hogy milyen védelmet nyújtanak majd az antitestes immunitást könnyebben kikerülő új alvariánsok ellen a modern bivalens vakcinák. Valószínű ugyanakkor, hogy a korábbi variánsok és alvariánsok ellen sikeres bizonyos terápiák kevésbé lesznek hatékonyak ellenük.

Legtöbben, akik az elmúlt 3-6 hónap során estek át a fertőzésen, még olyan antitestszinttel rendelkezhetnek, mely megóvhatja őket a súlyos tünetektől, de az ismételt fertőződéstől kevésbé. A természetes immunitás csökkenése után is valószínű azonban, hogy újrafertőződés esetén többnyire enyhébb panaszok jelentkeznek.

Amesh Adalja, MD. (Johns Hopkins Center for Health Security, Baltimore) véleménye szerint a COVID-19 nem egy hurrikán, mely pusztítva végigsöpör a földön, majd eltűnik. Osztja azon tudósok véleményét, akik úgy látják, ez a vírus velünk marad – remélhetjük azonban, hogy újabb mutációi jobban tolerálható, enyhébb tünekkel járnak.

Eric Topol, MD, (Medscape) úgy látja, hogy a vírusvédelmi intézkedések „lazítása”, elhagyása; a lakosság immunizációjának (oltás, fertőzés) 6 hónapon túli gyengülése; a közelgő ünnepek alatt várható nagyszámú kontakt, zsúfolt rendezvények, családi események; a távolságtartás hiánya; az új COVID-alvariánsok és az inluenza, illetve egyéb légúti vírusok kombinációja védelmi vonalainkon egyre több „lyukat üt” épp a téli időszakban, s épp az újabb és „okosabb” alvariánsok világméretű térhódítása idején.

Forrás: webmd.com

Szakirodalom:
Hannah Newman, MPH, director of infection prevention, Lenox Hill Hospital, New York City.
Amesh Adalja, MD, senior scholar, Johns Hopkins Center for Health Security, Baltimore.
Eric Topol, MD, founder and director, Scripps Research Translational Institute, La Jolla, CA, executive editor, Medscape.
Gregory Poland, MD, internal medicine doctor, Mayo Clinic, Rochester, MN.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!