Keresés
Close this search box.

Téli „csodaszerek” a konyhából

//

Napjainkban tapasztalhatjuk, hogy az egészség értéke megnőtt, megőrzése jóval nagyobb figyelmet kap, mint valaha. Azonban ha enyhébb fertőzéseket és gyulladásokat nem gyógyszerekkel kívánunk kezelni, csupán ki kell nyitni a hűtőt vagy be kell menni a kamrába. A természet számos kiváló alternatívát kínál, olyan növényeket, melyeknek antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatása van, segítik a gyulladás gyors megszűnését és oldják a köhögést. Több közülük remek immunerősítő is, tehát fogyasztásuk megelőzésre is ajánlható.

Hagymafélék – A vöröshagymát és a fokhagymát évezredek óta használja a népgyógyászat, de ma már kutatások is bizonyítják, hogy számos baktérium- és vírusölő anyagot tartalmaznak. A fokhagymában rengeteg antioxidáns található, melyek az immunrendszert is erősítik, illetve segítik a szívbetegségek, az érelmeszesedés megelőzését.

Gyömbér – Gazdag cserzőanyagokban és glikozidokban, melyek jó fertőtlenítő, nyálkahártya-összehúzó és gyulladáscsökkentő hatásúak. A megfázás, influenza és egyéb vírusfertőzések megelőzésében és kezelésében is jó eredmények érhetők el vele.

Ne csak teaként fogyasszuk, hanem minél több ételbe is tegyük bele!

Mustár – Izotiocianát nevű komponensének köszönhetően csökkentheti a bélrák kialakulásának esélyét, de gyulladáscsökkentőként is használják. Jó hatású asztma esetében, ízületi gyulladásoknál, emellett kiváló omega-3, magnézium- és szelénforrás is.

Torma – Erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. Fő hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin, a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. Hatékony természetes csíraölő anyag. A tormapakolás segít a makacs köhögés, fejfájás és idegi fájdalmak (pl. isiász) esetén.

Ajánlott napi adag: 1-2 evőkanál több részre elosztva – esetleg kevés joghurttal, kefirrel elkeverve.

Kurkuma – Festéke, a curcumin erős gyulladáscsökkentő szer. Fokozza a vérkeringést, antioxidáns hatású, antibakteriális és vírusölő, stimulálja a máj méregtelenítő funkcióit is. Minél több ételbe tegyük bele!

Méz – Számos kórokozóval veszi fel a harcot, a baktériumok nem válnak rá rezisztensé, így ott is alkalmazható, ahol az antibiotikumok kudarcot vallottak. Ne csak torokfájás idején fogyasszunk mézet, hiszen értékes hatóanyagainak köszönhetően másra is jó. Hatásos lehet méhpempővel együtt fizikai fáradtság, álmatlanság vagy székrekedés leküzdésére is.

Propoplisz – Erős baktérium- és vírusölő, hatékony fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szer. Mézzel összekeverve vagy teában is fogyasztható, intenzíven hat, ha spray formájában befújjuk a garatba, de közvetlenül is kenhetjük sebekre fertőtlenítésre. Immunerősítőként esténként 20 cseppet fogyasszunk, betegség esetén az adagolt napi 2-3×50 cseppre növelhetjük.

C-vitamindús gyümölcsök – A legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs például a kivi, narancs, citrom, mangó, ananász, goji bogyó. Ezek igen hasznosak például bakteriális fertőzések esetén, de segítik az immunrendszer erősítését és a szervezet helyreállítását is. Megfázás esetén, ha kezd kitörni a nátha, akkor átmenetileg kiegészíthetjük a kúrát napi 3–5000 mg elhúzódó felszívódású C-vitaminnal is.

Eukaliptusz – Antibiotikumként használjuk: télen a lakásban párologtatott illóolaja a fertőzéseket okozó baktériumokkal veszi fel a harcot, segít fertőtleníteni a légutakat is. Párologtatással köhögés és orrdugulás esetén is hatékony. Kombinálhatjuk kakukkfűolajjal, borsmentával, bazsalikom- és cédrusolajjal is.

Milyen teát igyunk? – A csipkebogyó a legjobb természetes C-vitaminforrások egyike, de rutint, A-, K- és B-vitaminokat is tartalmaz. Szintén hatékony segítőnk lehet fertőzések esetén, gyulladáscsökkentő, immunerősítő céllal a lapacho, az echinacea, a bodorrózsa, kakukkfű, kamilla, citromfű, menta, zsálya és a bodzabogyó teája – ezekből keveréket is készíthetünk, melyet mézzel, gyömbérrel, fahéjjal, kardamommal ízesítve fogyaszthatunk.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10

www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!