A hétköznapokban javasolt a süteményeket, édességeket a kis étkezésekre időzíteni, azaz tízórai vagy uzsonna gyanánt elfogyasztani. Egészen más a helyzet az ünnepek során, amikor ezek a finomságok étkezések után, desszertként szerepelnek. Ilyenkor különösen fontos odafigyelnünk az ételek szénhidráttartalmára!
Általánosságban javasoljuk, hogy tálalásnál ne töltse meg púposan, zsúfoltan a tányért! Helyezze el rajta az ételt szellősen, széthúzottan! Ne hagyja ki a finomságokat, nyugodtan megkóstolhat mindent, akár csak egyetlen falat erejéig! Lassan étkezzen, alaposan rágjon meg minden falatot! A jóllakottság érzése ugyanis az étkezés megkezdését követően csak kb. 20 perc után jelentkezik.
Fogyasszon főként sovány húsokat! A zsírosabb falatok vagy a rántott hús mellé válasszon salátát vagy zöldségköretet. Amennyiben „klasszikus” köretet (pl. rizs, burgonya, köles, bulgur, tészta) szeretne, az arányában csak a tányér 1/3-át foglalja el! Még jobb, ha ezeket is zöldségesen készíti: kóstolja meg a rizibizit barna rizzsel, a céklás hajdinarizottót vagy a paradicsomos kölest. Kiváló rostforrások és lassú felszívódású szénhidrátok a lencsés köretek, melyekkel finom rakott ételek is készíthetők. Amennyiben desszert is kerül az asztalra, a köretekből fogyasszunk kevesebbet! Egészséges desszertként, Szarka Dorottya dietetikus javaslatára a sós süteményeket, a köményes, sajtos rudat és a pogácsa tésztáját túróval gazdagíthatjuk. Fehér liszt helyett a süteményekhez használjon lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű zablisztet, illetve kókusz- vagy mandulalisztet. Cukor helyett pedig kitűnő természetes édesítőszer az eritrit és a stevia.
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus szakorvos
Cukorbetegközpont
Íme, egy receptötlet a reformsütihez!
Sütőtökös kókusztallérok
Hozzávalók: 10 dkg Nature Cookta Kókuszliszt, 5 dkg nyílgyökérpor (keményítő), 1,5 dkg Nature Cookta Útifűmaghéj, 1 cikk sült sütőtök belseje összenyomva, csipetnyi só, 8 dkg eritritol por, fél tk. szódabikarbóna, fél rúd vanília kikapart belseje, fél citrom (lehetőleg bio) reszelt héja, 2 ek. citromlé, 15 dkg puha Nature Cookta Kókuszolaj.
A díszítéshez: magas kakaótartalmú étcsoki, 1 ek. Nature Cookta Kókuszolaj, kókuszreszelék, cukormentes sárgabaracklekvár.
Elkészítés: A kókuszlisztet, nyílgyökérport, útifűmaghéjat, csipet sót, eritritolt, vaníliát és a reszelt citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a puha kókuszolajat, sült sütőtökpürét, citromlében elkevert szódabikarbónát és összegyúrjuk. Ha túl puha lenne, folpackba csomagolva 10 perc hűtés jót tesz neki. Ha pedig túl száraz, akkor 1-2 kanál vizet adjunk hozzá. Két sütőpapír között nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra és pogácsa vagy más (pl. csillag) formájú szaggatóval szurkáljuk ki a tallérokat. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál ropogósabb lesz, rövidebb sütési idővel, de a tészta ne szakadjon el! Sütőpapíros tepsire téve, előmelegített, 170 fokos, esetleg légkeveréses sütőben kb. 6-8 percig sütjük. Kihűlés után díszíthetjük olvasztott kókuszolajos csokoládéval, baracklekvárral, kókuszreszelékkel vagy egyébbel, ízlés szerint. Ez a mennyiség kb. 6 személy desszertadagja lehet. Sütési idővel együtt kb. 40 perc alatt elkészül.
Jó étvágyat hozzá!
Varga-Keczkó Zsuzsanna receptje