Keresés
Close this search box.

Alacsony vitaminszint, magasabb kockázat?

//

A téli, tél végi időszakban szervezetünk vitaminokkal való ellátottsága gyakran csökken a szükséges szint alá. Ennek jele lehet többek közt a fáradtság, fásultság, az energiahiány és a légúti fertőzések ismétlődése.

Kevesen gondolnak rá, hogy például a D-vitamin esetében a külső körülményeken kívül (például egyoldalú táplálkozás és napfényhiány) a szervezet kóros állapotai, betegségek és egyes gyógyszerek állandó szedése is vezethet hiányállapothoz. A felszívódási zavarok és a zsírszéklet ürülése például akadályozhatja a tápanyagok és vitaminok hasznosulását.

A D-vitamin feldolgozásához ép máj- és veseműködés is szükséges, ezeknek a szerveknek a betegségei esetében a normál mennyiségű D-vitamin bevitele mellett is hiányállapot jöhet létre. A D-vitamin funkcióinak betöltéséhez elegendő kalciumbevitel, megfelelő kalcium-foszfor arány is szükséges, a mellékpajzsmirigy hormonjának szabályozó szerepe mellett.

Ismétlődő felső és alsó légúti betegségek, esetleg tüdőgyulladások vitaminhiányos állapotra utalhatnak, melynek hosszabb távon számos szövődménye alakulhat ki. Ilyen esetben, illetve életkortólfüggetlenül, még panaszmentes állapotban is hasznos lehet a D-vitamin szintjének időnkénti ellenőrzése.

Az orvos ennek alapján a szokásosnál magasabb napi szükséges D3-vitamin mennyiséget is megállapíthat. Természetesen emellett indokolt a hiányállapot okának felderítése és megfelelő kezelése is.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetben felhalmozódhat, ezért indokolatlanul magas dózis hosszabb távú fogyasztása orvosi javaslat nélkül nem ajánlott.

Dr. Polgár Marianne
gyermekgyógyász, gasztorenterológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!