Keresés
Close this search box.

Hogyan kezdődik egy tavaszi egészségprogram?

//

A tavasz közeledtével növekvő igény mutatkozik az olyan hatóanyagok megismerésére, amelyek jó eséllyel támogathatják szervezetünk természetes méregtelenítő rendszerét. Ezek közül talán kiemelkedő szerepet kap a kolin, amely sokoldalúsága miatt számos tudományos kísérlet tárgyát képezte az elmúlt években.

A kolint az amerikai illetőségű Országos Orvostudományi Akadémiák Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Tanácsa (Food and Nutrition Board of the National Academies of Medicine) 1998 óta alapvető tápanyagként ismeri el. Az emberi szervezet a májon keresztül képes ugyan csekély mennyiségű kolin termelésére, a kiegészítés azonban több szempontból is ajánlott lehet.1

Funkciói a szervezetben

Ez az anyag elősegíti az acetilkolin nevű neurotranszmitter szintézisét, amely kémiai hírvivőként életünk számos területén tölt be fontos szerepet, többek közt:

  • elengedhetetlen a legtöbb mentális erőbefektetést igénylő folyamathoz,
  • szükséges a megfelelő izomműködéshez is.

Hiánytünetek

A kolinszegény táplálkozás okozta hiány tünetei nem azonnal jelentkeznek, hosszú távon azonban komoly próbatétel elé állítják szervezetünket. Ezek a teljesség igénye nélkül:

  • a kognitív funkciók romlása;
  • az izomműködés deficitje;
  • súlyosabb esetben (számos más tényezővel együtt) hozzájárulhat a zsírmájbetegség kialakulásához2 is;
  • a várandósság alatti kolinhiány a gyermeknél bizonyos fejlődési rendellenességekhez vezethet.

Várandós, illetve szoptató nőknek tehát különösen ajánlott a kiegészítés, hiszen a terhesség, valamint a szoptatás periódusa alatt az anya két szervezetet is el kell hogy lásson a szükséges hatóanyagokkal, így kolinnal is.

A téma fontosságát hangsúlyozza az a 2006-os kutatás, amely összefüggést vélt felfedezni a várandósság alatti kolinhiány és az egyes neurológiai természetű – a központi és környéki idegrendszert érintő – fejlődési rendellenességek, valamint szájpadhasadék kialakulása között.3

Hogyan pótolható?

A kolinban igazán gazdag élelmiszerek közé elsősorban az olyan állati szervhúsok sorolhatók, mint a csirke- vagy marhamáj, de megfelelő források az egyéb szárnyashúsok, valamint a tőkehal és a tonhal is.

A természet a húst nem fogyasztók számára is bőséges kínálattal szolgál: a fentiek mellett kolinban gazdag élelmiszerek között tartjuk számon a különböző babféléket (vesebab), hüvelyeseket (zöldborsó), magvakat (tökmag) és gombaféléket (shiitake gomba). Húsmentes, állati eredetű kolinforrásnak tekinthető a tojás, illetve a különböző tejtermékek.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Források:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6259877/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6259877/
3 https://www.jstor.org/stable/20486215

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!