Keresés
Close this search box.

Versenyben a vírusok: influenza, COVID és élen az RSV?

//

Az RSV-ről (Respiratory Syncytial Virus) korábban viszonylag kevés szó esett, pedig az amerikai Centers for Disease Control and Prevention adatai* szerint kétéves koráig szinte minden gyermek átesik ezen a fertőzésen és az általa okozott légúti betegségen. Főleg a kisgyermekeket és az időseket támadja meg, tünetei igen hasonlóak az influenza és a COVID-19 esetében megismertekhez.

A The Lancet nemzetközi orvosi szakfolyóiratban összegzett kutatások szerint világszerte évente 33 millió 5 éves kor alatti gyerek kap RSV-fertőzést, s közülük kb. 100 ezren meghalnak.

E vírus az idősebb felnőttek számára is végzetes lehet. Az Egyesült Államokban közülük évente kb. 14 ezren halnak bele a fertőzésbe. A várandós nők és az immunhiányos emberek körében is súlyosabb betegséget okozhat.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint 2021. végén másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosítottak, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. A 2022. év elején már az influenza-A volt a listavezető, de az RSV is az élbolyban volt. Ugyanakkor 2022 végén ismét a COVID-19 tűnt a vezető fertőzésnek, de RSV és influenzás eseteket is regisztráltak. Egyre növekszik ugyanakkor a kombinált fertőzések száma, melyek kimutatására már külön tesztek is készültek.

Hogyan fertőz az RSV?

Az RSV cseppfertőzéssel gyorsan terjed, mert nem veszít fertőzőképességéből élettelen felszíneken sem, így a használati tárgyakon, kilincseken is megmarad. A fertőzőképessége hasonló, mint a COVID–19-é. Rohamos terjedése a kisgyermekek között azzal is magyarázható, hogy sok az olyan csecsemő, aki korábban nem volt kitéve az RSV-nek, mivel közvetlenül a koronavírus-járvány előtt, alatt vagy annak felfutása idején született – amikor a maszkhasználat és a távolságtartás miatt nagyon kevés RSV-vírus keringett a levegőben –, így nem alakult ki immunitásuk e vírussal szemben, mint a gyermekeknek általában életük első néhány évében.

RSV-tünetek

Többnyire enyhe, megfázásos jellegű tünetei (fej- és torokfájás, fáradtság, orrfolyás, köhögés – mely idővel sípoló légzéssé alakulhat –, nyelési nehézség, izomfájdalom) hasonlóak az influenza A és B, illetve a koronavírus okozta panaszokhoz.

Az enyhe tünetek a gyermekeknél és a felnőtteknél azonosak. Súlyosabb panaszok főleg az 5 év alatti gyermekeknél, illetve a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) felnőtteknél, illetve az idősebbeknél jelentkeznek.

Az idősebbek körében azonban az RSV még az influenzánál is veszélyesebb lehet. A Clinical Infectious Diseases amerikai szakkiadvány beszámol egy kutatásról, mely kimutatta például, hogy az RSV-fertőzés az idősebb embereknél a kezelést követő évben a halálozás nagyobb kockázatával járhat.

Úgy tűnik, az emberek alábecsülik az RSV-fertőzés következményeinek súlyosságát, ezért napjainkban már kevesen teszik meg a szükséges óvintézkedéseket a vírusvédelem érdekében. A megelőzésére szolgáló vakcina 2022. november elején az Európai Bizottságtól megkapta a forgalomba hozatali engedélyt.

Tüneti kezelés és megelőzés

Az RSV-fertőzést elsősorban tünetileg lehet kezelni: ez gyerekeknél köhögés elleni váladékoldó és orrcsepp használatát jelenti, esetleg orrtisztítást, orrszívást, a láz csillapítását, illetve ha szükséges, a hörgők tágítását.

Felnőtteknél pedig – a fentieken túl – alkalmazzuk a COVID-járvány során megszokott higiénés intézkedéseket, fertőtlenítési szabályokat, emellett fogyasszunk vitaminkészítményeket (C és D) az immunrendszer erősítésére.

Szerencsére már hazánkban is kapható kombinált otthoni gyorsteszt, mely egyszerre mutatja ki, hogy influenza, COVID-19, RSV, vagy ezek közül esetleg több is jelen van-e a szervezetünkben. Ennek alapján az érintett azonnal megkezdheti a szükséges kezelést, illetve a távolságtartást, a másoktól való elkülönülést, így megóvhatja környezetét a fertőzéstől.

Dr. Várnai Péter
egyetemi tanár, az MTA doktora
A-Lab Pharma orvosszakértő

Forrás: https://alabpharma.hu/
* https://www.cdc.gov/rsv/high-risk/infants-young-children.html#print

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!